Vlada školama otpisala 765 milijuna duga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u utorak su izvijestili da je Vlada na sjednici održanoj 15. listopada otpisala gotovo 765 milijuna kuna dugova srednjih škola i visokoškolskih ustanova nastalih zbog neplacanja doprinosa za mirovinsko osiguranje ucenika i studenata na prakticnoj nastavi i strucnoj praksi.

No, pravi krivac nastanka duga, o cemu smo pisali prije godinu dana, nisu škole, vec upravo resorno ministarstvo koje školama nije uplacivalo mirovinsko-invalidsko osiguranje za ucenike za slucajeve invalidnosti i tjelesnog oštecenja zbog ozljede na radu ili profesionalnih bolesti.

Dug je nastao od 1996. do 2005. kada su škole za osiguranje ucenika trebale uplatiti oko 488 milijuna kuna, a zbog kamata dugovi su narasli na 764,9 milijuna. Samo su istarske srednje škole lani dugovale nešto više od 22 milijuna kuna, a najveci problem imale su one strukovne. U Istri je dug zabilježen u 11 škola, a najveci je bio u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu gdje je godišnje gotovo 700 ucenika na praksi.

Ljiljana Radoš, ravnateljica ove škole ciji se dug popeo iznad osam milijuna kuna, svojedobno je objasnila da je obaveza države da uplati doprinose ovisno o fondu sati prakticne nastave, ali buduci da to nije ucinjeno, nastao je dug koji se pripisuje školama. "Kad sam postala ravnateljica 2001. dug je iznosio 4,1 milijun kuna koji je narastao zbog kamata. No, škole za to nisu krive, one nemaju obavezu platiti doprinose jer niti nemaju otkuda", kazala je lani Radoš.

Problem placanja doprinosa poceo je 2006. kada je Ministarstvo financija u korespondenciji s Ministarstvom znanosti obecalo da ce nastojati riješiti ovaj problem tako da se ukine obaveza placanja doprinosa školama i fakultetima. Od 2001. država je obavezna uplacivati doprinose, a, kako su nam objasnili ravnatelji, svakih nekoliko godina dug se povremeno prebijao.

Još su krajem 2006. iz Ministarstva financija najavljivali da ce školama biti otpisani svi dugovi, a iz Ministarstva znanosti pravdali su se da je problem nastao iskljucivo kao posljedica nespretne legislative. Važno je napomenuti da spomenuti dugovi nikada nisu doveli do blokiranja racuna škola. Medutim, ostaje upitno na koji ce nacin ubuduce biti regulirano placanje osiguranje za slucajeve invalidnosti i tjelesnog oštecenja ucenika i studenata na praksi.


Podijeli: Facebook Twiter