Vlada se miri s Rohatinskim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor sastala se jucer s guvernerom Željkom Rohatinskim i to odmah nakon konzultacija kod predsjednika Ive Josipovica. Vlada je izložena napadima i kritikama sa svih strana, pa je premijerka ocito odlucila da je vrijeme za smirivanje tenzija barem kada je u pitanju guverner i središnja banka.

Zahladenje odnosa na relaciji Banski dvori - Trg Burze dogodilo se nakon što je Vlada u svom priopcenju iznijela nekoliko primjedbi na nacin na koji je donesena odluka o otpuštanju 6,3 milijarde kuna bankarskom sektoru namijenjenih kreditiranju gospodarstva.

Dodatno zaoštravanje prouzrocila je i najavljena pa otkazana konferencija za novinare tridesetak poduzetnika na celu s Agrokorom koji su najavili podršku guvernerovim mjerama, te recept za izlazak iz krize. Akcija je u Vladi doživljena kao napad na aktualnu vlast, poduzetnici su se povukli, a guverner se ogradio od njihove inicijative. Premijerka je pozivom na sastanak guverneru, s kojim se prema našim informacijama nije sastala više pod pola godine, ocito željela prekinuti napetosti i smiriti stanje barem na jednoj fronti.

- Vlada podržava svaku mjeru koja znaci potporu hrvatskom gospodarstvu i otvaranje novih radnih mjesta i konstatirali smo da smo tu na istom putu, Vlada i HNB. Naravno da HNB ne doživljavamo kao konkurenciju, to bi bilo smiješno, dapace, guverner i ja smo i lani razgovarali o slicnim mjerama i pozdravljamo ove mjere. Sigurno da smo danas otvorili mnogo prostora da ta suradnja bude u buducnosti još bolja, rekla je Kosor.

Guverner Rohatinski kazao nam je nakon sastanka s premijerkom da je "razgovor bio ugodan, vrlo otvoren i uspješan". Otkrio je da je razmotrena situacija nastala nakon odluke o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze, kojom je otpušteno 6,3 milijarde kuna, te da su razjašnjene sve nedoumice.

Na pitanje je li nakon posljednjih napetosti postignut mir na relaciji Vlada - HNB guverner je odgovorio: Nisam ni s kim u sukobu.
- Moj dojam je da Vlada podržava odluke HNB-a i zadovoljan sam time što se ispostavilo da je tako, zakljucio je Rohatinski


Podijeli: Facebook Twiter