Vlada s partnerima spašava ekonomiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva danas je objavilo javni poziv za sudjelovanje privatnih ulagatelja u osnivanju fondova za gospodarsku suradnju, u kojima ce hrvatska Vlada sudjelovati s najviše milijardu kuna, a na svaku kunu države isti iznos trebaju uložiti i privatni ulagatelji.

Namjeru sudjelovanja u osnivanju fondova za gospodarsku suradnju Vlada je najavila sredinom sijecnja kada je usvojila mjere za gospodarski oporavak i razvitak, a taj model pomoci gospodarstvu predvida ulaganje u temeljni kapital tvrtki u poteškocama, pa time i njihovo vlasnicko restrukturiranja.

Javni poziv za sudjelovanje u osnivanju fondova za gospodarsku suradnju vrijedi do 31. prosinca ove godine ili do iscrpljenja maksimalnog iznosa sudjelovanja Vlade od milijardu kuna.

Poziv je upucen svim fizickim i pravnim osobama zainteresiranim za sudjelovanje u osnivanju fondova, a fondovi se osnivaju i posluju sukladno Zakonu o investicijskim fondovima kao otvoreni investicijski fondovi rizicnog kapitala s privatnom ponudom.

Vlada ce u svaki fond za gospodarsku suradnju uložiti iznos koji odgovara iznosu koji ce uložiti privatni ulagatelji, a maksimalna obveza uplate Vlade prema jednom fondu može iznositi do 300 milijuna kuna.

Privatni ulagatelji za osnivanje fonda zajednicki moraju preuzeti obvezu uplate najmanje 75 milijuna kuna.

Fondovi za gospodarsku suradnju osnivaju se na odredeno vrijeme od deset godina uz mogucnost produljenja za maksimalni dodatni rok od dvije godine.

I javnim je pozivom definirano da fondovi za gospodarsku suradnju moraju iskljucivo ulagati u trgovacka društva koja imaju sjedišta u Hrvatskoj i koja iskljucivo ili pretežito obavljaju svoju djelatnost na podrucju Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter