Vlada ruši kolektivne ugovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada, bez ikakvih konzultacija sa sindikatima i poslodavcima, radi na izmjenama Zakona o radu da bi lakše provela planirane mjere uštede na materijalnim pravima zaposlenih u državnim i javnim službama, ali i javnim poduzecima.

Kako doznajemo, namjera je izmijeniti odredbe Zakona koje govore o vremenu sklapanja kolektivnog ugovora, nacinu njegova otkazivanja, odnosno produženoj primjeni pravila sadržanih u kolektivnom ugovoru. Sindikate državnih i javnih službi Vlada bi o planiranim izmjenama mogla izvijestiti sutra, za kada su zakazani pregovori o isplati regresa, božicnice i dara za djecu u ovoj godini. Ukidanjem tih prava Vlada racuna na uštedu 640 milijuna kuna.

A nakon rezanja materijalnih prava 240 tisuca zaposlenih u administraciji, policiji, obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi, Vlada planira krenuti i na javna poduzeca, odnosno na oko 65 tisuca radnika u javnim poduzecima i tvrtkama u vecinskom vlasništvu države. Medutim, takva izmjena Zakona pogodila bi sve radnike i sindikate u zemlji i potencijalno dovela do situacije ukidanja kolektivnih ugovora.

Naime, bez produženog roka primjene kolektivnog ugovora i vjerojatno skracenog vremena njegova otkazivanja, sindikati ce biti pod pritiskom da u što kracem roku postignu dogovor s poslodavcem, pa i u situaciji da pristaju na niža prava od vec dosegnutih. Poslodavcima ce se pak otvoriti mogucnost da kada god osjete potrebu otkažu kolektivni i radnike prisile na nepovoljnija rješenja. «To bi mogla bit smrt za sindikate», kazao nam je jedan od naših sugovornika, navodeci da ce Vlada kao poslodavac, a i privatni poslodavci moci «cerupati» radnike.

Prema do sada dostupnim informacijama, plan je Vlade ukinuti Zakonom propisani otkazni rok od tri mjeseca u slucajevima kada je dogovorena mogucnost otkazivanja kolektivnog ugovora, ali i ukinuti produženu primjenu tog ugovora. Time bi otvorila prostor za relativno bezbolno ukidanje Temeljnog kolektivnog ugovora za državne službe koji vrijedi do 2012. godine. Što se tice javnih službi, njihov Temeljni kolektivni ugovor istjece krajem lipnja i u slucaju izmjena Zakona nece se moci pozivati na produženu primjenu, odnosno nece moci tužiti zbog najavljene neisplate božicnice i dara za djecu.

Oni ipak mogu racunati na dio materijalnih prava iz državne blagajne odnosno isplatu regresa. To je pravo dospjelo pa sindikati vec polako razmišljaju o tužbama ako radnici ne ostvare pravo na 1.250 kuna ovogodišnjeg regresa. Temeljni kolektivni ugovor za javne službe Vlada ne može otkazati, jer je propustila rok u travnju.

Izmjenama Zakona Vlada bi izbjegla dugotrajne pregovore sa sindikatima državnih i javnih službi jer planirane uštede na njihovim pravima valja ukalkulirati u rebalans proracuna koji se uskoro ocekuje. Medutim, Vlada nece izbjeci tužbe sindikata, barem za regres. A to bi je moglo skupo stajati s obzirom na razmišljanja da se za te tužbe umjesto sindikalnih pravnika angažiraju odvjetnici što ce sindikate više koštati, ali ce u konacnici to naplatiti od Vlade kao poslodavca. Izmjenama Zakona Vlada ce otvoriti put i direktorima javnih poduzeca da provedu zacrtane mjere uštede, odnosno otkažu kolektivne ugovore i sindikate prisile na odricanja.


Podijeli: Facebook Twiter