Vlada RS-a podnijela ostavku, čeka se novi mandatar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Republike Srpske u srijedu je podnijela ostavku, a s tom odlukom suglasili su se svi ministri.

Ostavku vlade, koju je kao premijer predvodio Aleksandar Džombić, ranije je zatražio predsjednik RS-a Milorad Dodik uz obrazloženje da je izvršnoj vlasti potreban "novi impuls i osvježenje".

Sam Džombić je u srijedu novinarima kazao da odluka o ostavci predstavlja čin moralne i političke odgovornosti. 

- Radio sam u teškim uvjetima. Mnoge politike su bile restriktivne i manje popularne, ali su bile odgovorne, kazao je Džombić nakon posljednje sjednice svoje vlade.

Mediji i analitičari u BiH smatraju da je smjena vlade kojom je Dodik zapravo upravljao iz sjene tek njegov pokušaj da popravi vlastitu sliku u javnosti označavajući ministre odgovornima za teško gospodarsko i socijalno stanje.

Džombić je Dodikov zahtjev za ostavkom prihvatio bez bilo kakvog protivljenja, a mediji nagađaju da za njega u novoj vladi neće biti mjesta, bez obzira na činjenicu da mu je Dodik javno zahvalio na radu dodajući da dosadašnji premijer ostaje "važan član" vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Prema zakonima i ustavu RS-a, u slučaju ostavke vlade entitetski parlament tu činjenicu tek prima znanju bez rasprave, a predsjednik entiteta predlaže novog premijera koji onda sastavlja vladu, a potvrđuje je Narodna skupština RS-a.

Dodik je najavio da će vrlo brzo predložiti novog mandatara, a potvrdio je da će novu vladu, kao i dosadašnju, ponovo činiti ministri iz SNSD-a te Socijalističke partije (SP RS) i Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji ostaju u čvrstoj koaliciji na entitetskoj razini.

Dodik je, međutim, u srijedu oštro kritizirao Srpsku demokratsku stranku (SDS), koja je najveća oporbena stranka u RS-u, no na državnoj je razini u koaliciji sa SNSD-om.

- Oni (SDS) su spremni biti izdajnici, izjavio je Dodik Radio-televiziji RS (RTRS).

Optužio je zastupnike iz SDS-a i ministra vanjske trgovine Mirka Šarovića, koji je iz te stranke, da na državnoj razini podupiru zakone koji su štetni po interese RS čime navodno krše sporazum o koalicijskom djelovanju.

Najavio je da će tražiti odgovornost SDS-a, no nije pojasnio što bi to konkretno značilo, jer bez savezništva s tom strankom SNSD nema potrebnu većinu glasova za donošenje odluka na državnoj razini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter