Vlada reže povlaštene mirovine i do 10 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I treća rejting agencija Fitch snizila je Hrvatskoj kreditni rejting u kategoriju neinvesticijskog, odnosno na razinu junka (smeća). Dakle, i ta agencija kao druge dvije najutjecajnije u svijetu, Standard & Poor"s i Moody"s, investitorima sugerira da je rizično ulagati u hrvatske obveznice, odnosno da se u tom slučaju radi o špekulativnom investiranju.

Što se tiče procjena za budućnost Fitch je hrvatske izglede ocijenio stabilnima, što znači da su u budućnosti podjednake šanse da se rejting popravi ili dodatno padne. Odluka Fitcha neće utjecati na kamate po kojima se Hrvatska zadužuje, jer ona već plaća cijenu za rizične obveznice.

Hrvatska u kategoriji neinvesticijskog rejtinga trenutno ima najvišu razinu, što znači da je unutar "junk" okvira, koliko god to nevjerojatno zvučalo, moguće još niže pasti.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić kaže da se razlozima za snižavanje rejtinga nema što prigovoriti te, ali uvjerava da će Vlada na sljedećoj sjednici izaći sa fiskalnim i ekonomskim smjernicama u kojima će najaviti i ključne reforme.

- Predstavit ćemo paket mjera koje bi trebale kratkoročno utjecati na smanjenje rashoda, ali i one koje će u sljedeće tri godine dovesti do fiskalne konsolidacije. U sljedećoj godini imat ćemo 2,5 milijarde kuna veći trošak kamata i 3,5 milijarde kuna doprinosa proračunu Europske unije, to je šest milijardi i s takvim izdacima neće biti lako i smanjivati deficit. Zato će biti posebno važna sljedeća godina, kaže Grčić. Dodaje i da bi monetizacija autocesta, odnosno njihovo davanje u koncesiju utjecalo na smanjenje javnog duga.

Grčić prije sjednice Vlade ne želi otkrivati koje bi to bile kratkoročne mjere, odnosno reforme, te znači li to smanjivanje plaća i mirovina. No, već dulje vrijeme iz Vlade stižu poruke da će se ići na smanjenje povlaštenih mirovina, a nedavno je i premijer Zoran Milanović izjavio da su po pitanju penzija radničke mirovine jedine koje neće biti predmet rasprave.

Vlada će se najvjerojatnije u slučaju smanjenja povlaštenih mirovina odlučiti za isti model koji je prije tri godine odabrala i Vlada Jadranke Kosor. Tada su povlaštene mirovine smanjene za deset posto, ali je cenzus bio 3.300 kuna, što je značilo da nisu rezane mirovine iznad tog iznosa niti su nakon smanjenja od deset posto mogle pasti ispod 3.500 kuna. Kako doznajemo, Vlada će sada odrediti veći cenzus od 3.500 kuna, odnosno rezat će se mirovine veće od tog iznosa, a smanjenje bi također moglo biti do deset posto. (J. MARIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter