Vlada raspustila vlast u Ližnjanu

Sjedište Općine Ližnjan (N. LAZAREVIĆ)
Sjedište Općine Ližnjan (N. LAZAREVIĆ)

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je raspustila Vijeće Općine Ližnjan, razriješila SDP-ovu načelnicu Maju Cvek i njezinog zamjenika Paola Demarina te imenovala Ivana Alerića povjerenikom koji će privremeno upravljati općinom do raspisivanja novih izbora u roku od 90 dana. Odluka stupa na snagu nakon što se objavi u Narodnim novinama. Vladina odluka uslijedila je nakon što koncem prošle godine vijećnici nisu usvojili proračun za 2016. godinu, nije izrađen novi prijedlog niti usvojena odluka o privremenom financiranju.

Demarin krivi IDS-ovce i Milinkovića

Maja Cvek jučer nije željela komentirati situaciju, rekavši da će svoj stav iznijeti na konferenciji za novinare. Za komentar nije bio raspoložen ni donedavni predsjednik vijeća Zoran Milinković, ponovivši tek da je vlast raspuštena jer nije usvojen proračun.

- Bili su neki razlozi zbog kojih proračun nije usvojen, ali to je sada iza nas. O tome sam javno govorio i ne bih ponavljao, rekao je. Podsjećamo da je i sam Milinković, inače član SDP-a, stranke kojoj pripada i načelnica Cvek, glasao protiv proračuna za 2016. Tada je izjavio da je sve kulminiralo lošim međuljudskim odnosima.

- Ova vlast nema većinu u vijeću i Općina tako ne može funkcionirati. To što sam iz SDP-a ne znači da ne razmišljam svojom glavom. Nisam špijun IDS-a, nisam srušio proračun koji ionako ne bi prošao, rekao je Milinković nakon sjednice na kojoj je srušen proračun.

Paolo Demarin (SDP) napominje da će Vladina odluka vjerojatno biti objavljena u ponedjeljak ili utorak. 

- Idući tjedan povjerenik bi trebao preuzeti cjelokupnu vlast u općini, a u roku od 90 dana trebaju se raspisati izbori. Ne bih komentirao cijelu situaciju, želimo da se primopredaja izvrši na najbolji mogući način. Uskoro ćemo se obratiti javnosti i mještanima i iznijeti naše mišljenje o cijeloj situaciji. Nadamo se da će se novi izbori raspisati čim prije kako bi se konstituiralo novo Vijeće te da bi općina mogla funkcionirati radi usvajanja proračuna i realizacije zacrtanih programa i projekta. Postoje novi projekti koji se moraju kandidirati za sredstva europskih fondova. Ova je godina vrlo važna za razvoj općine, ali netko je očito imao druge vizije nepodržavanje proračuna. Tu mislim i na Milinkovića i na IDS-ovce, veli Demarin. Nije mu, dodaje, jasno zašto je sjednica na kojoj je srušen proračun održana 30., a bila je zakazana za 23. prosinca. 

Sjednica s jednom točkom dnevnog reda

- Klub IDS-a je tražio odgodu jer su tvrdili da nemaju dovoljno vremena da prouče proračun, a sve je naštimano tako da načelnica više nema vremena predložiti privremeno financiranje. Mi smo imali prijedlog privremenog financiranja, oni su to znali. Prve konzultacije o proračunu s vijećnicima obavljene su u prvom tjednu lanjskog studenog, objašnjava Demarin te dodaje da su posrijedi "neke političke igre s IDS-om". Podsjetio je da je ova vlast, koja u Ližnjanu traje od lipnja 2013., započela niz projekata.

- To su dvije godine intenzivnog rada. Intenzivno smo surađivali sa Županijom i DUUDI-jem i dogovarali kako osloboditi vojne zone za potrebe turizma. Odradili smo temelj za novi razvoj, Svetica dobiva turistički sadržaj, Marlera autokamp, a Budava sportsku lučicu uz mogućnost gospodarske djelatnosti - uzgajanja ribe, za što je zainteresiran Cromaris.

Milinković je kazao da ne zna kada mu prestaje mandat. No, veliko zanimanje među vijećnicima izazvala je njegova odluka o sazivanju izvanredne sjednice vijeća koja je održana 13. siječnja, dan prije Vladine odluke. Naime, na sjednici sa samo jednom točkom dnevnog reda jednoglasno je usvojeno mišljenje Općine o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, što je izazvalo sumnje među nekim vijećnicima o motivima hitnog odlučivanja o tom dokumentu. Dok sam Milinković ističe da nema osobnih interesa vezanih uz izmjene plana, vijećnik Dario Balde upitao je radi li se o općinskom ili osobnom interesu. Milinković tvrdi da se radi o važnom dokumentu za razvoj općine. Demarin pak napominje da je Županijski zavod za prostorno planiranje 28. prosinca svim jedinicama lokalne samouprave dao rok od 30 dana za davanje mišljenja o PP-u, pa je sjednica trebala biti sazvana čim prije budući da je bilo jasno da će vlast u tom roku biti raspuštena. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter