Vlada raspustila višnjansko vijece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada donijela je na sjednici odluku o raspuštanju Opcinskog vijeca Višnjana, objavljeno je u cetvrtak na službenim web stranicama Vlade. Donošenjem rješenja vijecnicima prestaje mandat, a Vlada ce posebnim rješenjem imenovati svog povjerenika u Opcini Višnjan koji ce preuzeti sve ovlasti vijeca.

Prijedlog za raspuštanje opcinskog vijeca podnijelo je Ministarstvo uprave, u kojem je navelo da u Opcini Višnjan u zakonom navedenom roku nije donijet proracun, odnosno odluka o privremenom financiranju opcine, cime su se stekli zakonom propisani uvjeti za raspuštanje vijeca.

U obrazloženju stoji da je Ministarstvo uprave provelo postupak nadzora zakonitosti rada opcinskog vijeca Višnjan na sjednici održanoj 30. prosinca prošle godine na kojoj je bilo predvideno raspravljanje i odlucivanje o prijedlogu proracuna za 2012. godinu.

"Temeljem izvršenog uvida u zapisnik s navedene sjednice utvrdeno je da na istoj nije prihvacen prijedlog proracuna niti je raspravljano i odlucivano o prijedlogu odluke o privremenom financiranju. S obzirom da je utvrdeno da opcinsko vijece nije u zakonskom roku donijelo niti proracun Opcine za 2012. godinu, niti odluku o privremenom financiranju ocijenjeno je da su se ispunili uvjeti iz clanka 84. stavka 1. tocke 6. Zakona o lokalnoj i podrucnoj (regionalnoj) samoupravi", stoji u dokumentu.

Prema ovom clanku Vlada na prijedlog središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i podrucnu samoupravu raspustit ce predstavnicko tijelo ako u zakonom odredenom roku ne donese proracun, odnosno odluku o privremenom financiranju.

Rezultat je to price zapocete prije mjesec dana kada su poceli zategnuti odnosi u višnjanskom vijecu. Naime, 22. prosinca sazvana je sjednica s 35 tocaka dnevnog reda, medu kojima je bilo donošenje proracuna za 2012. te rebalansa za 2011. godinu.

Oporbenjaci iz IDS-a i HSS-a te SDP-a prije sjednice tražili su od nacelnika Angela Matticha, nositelja nezavisne liste i predstavnika Ladonje, da na nju pozove i novinare, što nije ucinio, pa su napustili sjednicu.

Izvanredna sjednica sazvana je pak zadnjeg radnog dana prošle godine, a na njoj su vijecnici IDS-a i HSS-a, te SDP-a s vecinskih šest glasova umjesto proracuna izglasali odluku o privremenom financiranju. To je kod Matticha i pet vijecnika njegove nezavisne liste izazvalo ogorcenje i napuštanje sjednice s tvrdnjom da je opcina ovim cinom dovedena pred prijevremene izbore. (V. HABEREITER)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter