Vlada raspustila lokalnu vlast u Vukovaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je danas raspustila vukovarsko Gradsko vijeće i razriješila gradonačelnika Vukovara i njegove zamjenice te je time, zbog nedonošenja gradskog proračuna, pokrenuta procedura za raspisivanje izbora.

Posebnim rješenjem, Vlada će za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika imenovati povjerenika.

"Krajem prošle godine vukovarsko Gradsko vijeće nije donijelo proračun nego odluku o privremenom financiranju. Kako do 31. ožujka ove godine nije donesen proračun, sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi, raspušta se Gradsko vijeće te razrješuje gradonačelnik i kreće u proceduru za raspisivanje izbora. Nakon objave u Narodnim novinama povjerenik će preuzeti dužnost", izvjestio je ministar uprave Arsen Bauk.

Vlada je danas donijela i odluku o osnivanju Povjerenstva za odabir strateškog partnera za Imunološki zavod. 

Povjerenstvo će voditi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a članovi povjerenstva su ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, savjetnik predstojnika DUUDI-a Branimir Fleković, direktor Imunološkog zavoda Mario Meštrović, predsjednik NO Imunološkog zavoda Mladen Belicza te povjerenica Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u Zavodu Ljiljana Jagarinec.

Prema vlasničkoj strukturi 74,31 posto temeljnog kapitala Zavoda je u vlasništvu države, dok na ostale dioničare otpada ostatak od 26,59 posto, a riječ je o trgovačkom društvu od posebnog interesa za Hrvatsku.

Imunološki zavod trenutačno je bez licence za izradu bakterijskih cjepiva i preradu krvne plazme, dok Odjel virusnih cjepiva kao dio tvrtke ima dozvolu za rad do studenog 2015. godine.

Vlada je odobrila 5 milijuna kuna iz proračunske zalihe gradu Osijeku radi sufinanciranja dijela troškova za suzbijanje najezde komaraca na području grada. Grad je za tu svrhu za ovu godinu osigurao 4,5 milijuna kuna.

Znate i sami da se proteklih godina, nažalost, događa situacija koja značajno smanjuje kvalitetu života u Osijeku i županiji, da ne govorimo o bolestima koje prenose komarci, kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić obrazlažući razloge donošnja odluke. Podsjetio je da je slična odluka donesena i prije godinu i pol dana za grad Vukovar.

Premijer Zoran Milanović pozvao je sve čelnike lokalne samouprave da ubuduće odrede proritete kako se ovakav način sufinanciranja ne bi pretvorio u stalnu praksu.

"Država već godinama uskače, a to će napraviti i ove godine, ali bi jedinice lokalne samouprave trebale u godišnjem planiranju sredstava voditi računa da je to stvarna potreba ljudi koji tamo žive. Država će pomoći, ali u svakom gradu postoji posebna, drukčija potreba, a naša su sredstva ograničena. Treba vidjeti što je ove godine s Vukovarom, ne znam jesu li se obratili, da ne bi bilo i epidemiološki i financijski prekasno", poručio je. Država može iznimno pomoći, ali to ne smije postati svakogodišnje pravilo, zaključio je Milanović.

D. Grizelj povjerenik za Vukovar

Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice imenovala Damira Grizelja povjerenikom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Vukovara.

Na osobni zahtjev, dužnosti pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje razriješena je Dubravka Pezelj Duliba, a novom pomoćnicom ravnatelja za zdravstvenu zaštitu imenovana je Dijana Cimera.

Ksenija Košćević-Čuvalo razriješena je dužnosti članice Otočnog vijeća, a novim članom, kao predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, imenovan je Zvonimir Laurenčić.

Sukladno izmjenama odluke o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine, Ines Krajčak imenovana je dodatnom članicom Povjerenstva, kao predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova, priopćeno je iz Vlade.

Vukovarski SDP idući tjedan od Sabi

Vukovarska gradska organizacija SDP-a neće se sastati ovoga, već najvjeroatnije početkom idućeg tjedna i raspraviti situaciju u kojoj se našao vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji je zbog Uskokovih optužbi podnio ostavku na članstvo u SDP-ovu Predsjedništvu, koje je jučer ostavku i potvrdilo.

"Moramo još malo promisliti o cijeloj situaciji, poglavito nakon jučerašnjih izjava nakon sjednice Predsjedništva SDP-a, koje su novi moment u cijeloj priči. Najvjerojatnije ćemo sjednicu Gradskog odbora, koji jedini može donijeti mjerodavne odluke, stoga održati početkom idućeg tjedna", izjavio je danas Hini predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak.

Po njegovim riječima, Sabo i dalje uživa podršku vukovarskog SDP-a, kao i građana Vukovara. "Građani Vukovara, s kojima se srećem svakodnevno, daju podršku Željku Sabi i SDP-u i to u velikom broju. Mi Vukovarci cijelu situaciju koja se dogodila u našem gradu, i sa Sabom i oko Gradskog vijeća, gledamo na drugačiji način nego što je to doživljavaju građani u drugim dijelovima Hrvatske", istaknuo je Bošnjak.

Upitan hoće li Sabo na prijevremenim izborima biti SDP-ov kandidat za vukovarskog gradonačelnika, Bošnjak je odgovorio kako je on još uvijek član stranke, a da će odluka o kandidaturi ovisiti o stavu koji zauzme Gradski odbor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter