Vlada raspisala lokalne izbore 19. svibnja

(Ilustracija/Dejan ŠTIFANIĆ/Arhiva)
(Ilustracija/Dejan ŠTIFANIĆ/Arhiva)

Vlada je danas raspisala izbore za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, koji će se održati u nedjelju, 19. svibnja.

Vlada je raspisala i izbore za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz redova pripadnika hrvatskog naroda u jedinicama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva.

Odluka o raspisivanju lokalnih izbora stupit će na snagu 18. travnja.

Ministar uprave Arsen Bauk podsjetio je da se u nedjelju, 14. travnja, održavaju izbori za Europski parlament pa će izborna povjerenstva time biti zauzeta. Tek nakon toga moći će se posvetiti lokalnim izborima.

Stupanjem na snagu odluke 18. travnja, zadnji rok za predaju lista za lokalne izbore bit će 2. svibnja u ponoć, odnosno nakon Praznika rada.

Do 18. travnja aktualni sastavi predstavničkih tijela moraju završiti sve svoje poslove, a od tada izvršna tijela (gradonačelnici, načelnici, župani) ne mogu donositi odluke tj. u tehničkom su mandatu, naglasio je Bauk.

U jedinicama lokalne samouprave koje imaju do 10.000 stanovnika bira se jedan zamjenik općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika, a tamo gdje je više od 10.000 stanovnika, u gradovima sjedištima županija, odnosno županijama, biraju se dva zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana.

U 73 jedinice lokalne samouprave tako će se birati 75 zamjenika iz reda nacionalnih manjina i pripadnika hrvatskog naroda.

U dvije jednice birat će se dva dodatna zamjenika jer je takva struktura stanovništva, a u 71 jednici bira se jedan zamjenik, izvjestio je Bauk.

Od tih 75, njih 39 su zamjenici iz redova srpske manjine, sedam iz talijanske, po četiri iz češke i mađarske, po dva iz rusinske, romske i bošnjačke, a jedan iz reda slovačke manjine, te 14 zamjenika iz reda hrvatskog naroda tamo gdje je neka od nacionalnih manjina ima većinu u općini ili gradu.

Bauk je naveo i da su gradovi Umag i Poreč propisali pravo na zamjenika iz reda talijanske nacionalne manjine, iako to nisu bili zakonski obvezni.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da se redovni izbori za članove predstavničkih tijela te izbori za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihove zamjenike održavaju treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine.

Zadnji redovni izbori održani su 17. svibnja 2009. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter