Vlada prodaje HPB i Croatia osiguranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluke o prodaji dionica Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja iz portfelja Republike Hrvatske.

Privatizacijski natječaji bi, prema najavama Vlade, trebali biti raspisani već ovaj mjesec i trajali bi do polovice rujna, a Vlada bi o ponudama raspravljala krajem rujna i početkom listopada.

Prodaju se 871.142 dionice Hrvatske poštanske banke, pojedinačne nominalne vrijednosti 1.100 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 958,2 milijuna kuna, što čini 99,13 posto temeljnog kapitala banke. Prodaja će se provesti modelom strukturiranog javnog prikupljanja ponuda strateških investitora.

Država, po riječima ministra financija Slavka Linića, prodajom želi osigurati rast i razvoj te banke koja sada ima osampostotni udjel na tržištu, a to se, kako je rekao, više ne može kroz proračun.

Kaže da je Vlada razmatrala nekoliko modela, a odlučila se na prodaju kompletnog državnog udjela jer će tako postići bolju cijenu.

Kod Croatia osiguranja država prodaje dio postojećeg vlasničkog udjela Republike Hrvatske tako da i nakon dovršetka procesa prodaje država ostane jedan od vlasnika.

Republika Hrvatska je dioničar u Croatia osiguranju s udjelom od 82,48 posto u temeljnom kapitalu društva, pri čemu je nominalna vrijednost ukupnog temeljnog kapitala 442,9 milijuna kuna.

Namjera Vlade je prodaja dijela postojećeg vlasničkog udjela države do 50 posto udjela u kapitalu te odgovarajuća dokapitalizacija kroz novu emisiju dionica.

Prema riječima ministra Linića, proces privatizacije i dokapitalizacije potrebno je provesti tako da nakon njegova dovršetka država ostane u vlasništvu najviše 30 posto dionica, odnosno najmanje 25 posto plus jedne dionice kapitalno osnaženog Croatia osiguranja.

Linić ističe da su ciljevi koje Vlada želi postići prodajom dijela vlasničkog udjela jačanje Croatia osiguranja da bi moglo povećati tržišni udjel u životnim osiguranjima kao i zadržavanje udjela u osiguranju imovine i autoosiguranju, a da je cilj dokapitalizacije ojačati tržišnu poziciju društva u regiji.

Jedan od ciljeva i kod HPB-a i Croatia osiguranja je ostvarenje dodatnih prihoda u državnom proračunu radi umanjenja ukupnog deficita/javnog duga po proračunu za 2013. godinu, kazao je ministar Linić.

Povećane trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin na pogon

Vlada je danas odlučila uredbom povećati trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin na pogon i te će trošarine biti povećane od 10,9 do 20,9 lipa po litri, što bi proračunu trebalo do kraja godine donijeti 100 milijuna kuna veći prihod.

Uredbom je tako Vlada trošarinu na olovni benzin povećala za 19,9 lipa po litri (sa 3.801 kune za tisuću litara na 4.000 kuna), za bezolovne benzine za 20,9 lipa (s 3.151 kunu za tisuću litara na 3.360 kuna), dok je najmanje povećanje trošarine za dizelska goriva, odnosno za plinsko ulje i kerozin za pogon, za 10,9 lipa (sa 2.450,50 kuna za tisuću litara na 2.560 kuna).

Korekcija cijena prema novim trošarinama obavit će se kod sljedećeg redovnog usklađivanja cijena goriva, odnosno u utorak, 23. srpnja.

- Hrvatska ima najniže trošarine na goriva od zemalja EU-a, a sada želimo povećati prihode proračuna podizanjem cijene goriva u vrijeme turističke sezone kada je potrošnja velika, rekao je ministar financija Slavko Linić.

Vlada je uredbom utvrdila i da visina boravišne pristojbe za 2014. godinu ostane na razini ovogodišnje boravišne pristojbe.

Ministar turizma Darko Lorencin procjenjuje da će po toj osnovi prihodi u 2014., kao i ove godine, biti 390 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter