Vlada pristala na ucjene - banke opet ništa ne gube!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovo je još jedna mjera koja nece postici apsolutno ništa! Vec iz samog nacrta bilo je vidljivo da se pogoduje bankama, a u konacnom rezultatu to je još vidljivije. Cak je i onaj jedan postotni bod koji su spominjali da ce smanjiti ispao iz konacnog dogovora. Dužnicka strana, odnosno gradani uopce nisu pitani za mišljenje, a iako smo tražili da nas se ukljuci u pregovore, nismo pozvani.

Vlada je ocigledno pristala na ucjene banaka jer opet je doneseno rješenje kojim banke ništa ne gube, odnosno ne preuzimaju svoj dio rizika za koji su odgovorne. Takav rezultat ne cudi buduci da država u ovim pregovorima nije ravnopravni partner, nema nikakvu moc jer banke su u stranom vlasništvu i funkcioniraju gotovo kao paralelna vlast u Hrvatskoj", kazao je Tomislav Prpic, rijecki koordinator udruge Franak koja od nedavnog osnivanja vec broji šest tisuca clanova, a broj stalno raste.

To ne cudi kada se zna da je 125 tisuca gradana Hrvatske u nemilosti divljanja rata kredita u švicarskim francima koja je u svega nekoliko godina udvostrucena.



- Takozvane socijalne mjere Vlade moglo bi koristiti samo 40 tisuca gradana, a naša je preporuka da na njih ne pristaju. Ovaj probni balon na kraju ce se obiti gradanima u glavu, to nije niti privremeno, a kamoli trajno rješenje, veli Prpic. U cetvrtak ce udruga predstaviti simulacije kredita na osnovi Vladinih mjera da bi gradani vidjeli što one donese.

U udruzi se protive dijeljenju dužnika po principu "stambeni krediti" i oni za "aute", što Vlada sada cine, a isto su tako protiv odvajanja gradana na osnovu kredita u eurima i švicarcima. Stoga pripremaju skupnu tužbu svih dužnika, clanova udruge, s valutnom klauzulom neovisno o valuti.

- Valutna klauzula treba biti ono što ona jest - osiguranje vjerovnikovih potraživanja, a ne instrument zarade banaka. Isto tako zalažemo se za transparentne kamate vezane za tržišne pokazatelje, pojasnio je Prpic.

Takoder, u pripremi je podnošenje prijave državnom inspektoratu i državnom odvjetništvu zbog promjene kamatnih stopa, a ustavnom sudu udruga ce predati zahtjev za ocjenu ustavnosti valutne klauzule. Taj su zahtjev sindikati vec predali u sijecnju ove godine, ali Ustavni sud se do danas nije ocitovao. Iako je franak u par dana pao sa sedam na 6,6 kune, pocekom godine iznosio je 5,93 kune.


Podijeli: Facebook Twiter