Vlada prihvatila ukidanje povlaštenih mirovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na sjednici u cetvrtak prihvatila izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju povlaštene mirovine, tako da ce oni ubuduce pravo na mirovinu ostvarivati kao i ostali gradani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Osim toga, na te se mirovine više nece primjenjivati cl. 1. Zakona o najvišoj mirovini po kojem su ti dužnosnici mogli ostvarivati pravo na najvišu mirovinu od preko 17.000 kuna za 40 godina radnog staža. Ubuduce ce najviša mirovina iznositi najviše 8.872 kune za 40 godina radnog staža, kao i kod ostalih osiguranika.

Premijer Zoran Milanovic istaknuo je da time vladajuca koalicija ostvaruje jedno od svojih izbornih obecanja. Proracunske uštede su male, kazao je, ali radi se o kamencicu u cipeli koji je smetao vecini ljudi.

- Vjerovao sam da su svi to obecanje shvatili ozbiljno, ali izgleda da neki nisu, rekao je Milanovic naglasivši da Vlada treba ojacati povjerenje u hrvatske institucije kao što su mirovinski stupovi i mirovinska štednja.

- Mnogi od nas ce ici u mirovinu temeljem osobne kapitalizirane štednje u drugom stupu pa, ako tražimo od hrvatskih gradana da vjeruju u održivost i porfitabilnost drugog stupa, onda to moramo pokazati vlastitim primjerom, i tu nema prostora za nikakve dodatke, ustvrdio je Milanovic.

Takoder se nije složio s tvrdnjama nekih zastupnika koji su svoje zahtjeve za prijevremenim umirovljenjem, da bi dobili povlaštene mirovine, opravdavali time što su saborski zastupnici nakon isteka mandata navodno nezašticeni te da su svaciji neprijatelji.

- Svatko tko govori istinu morao bi imati barem vecinu prijatelja u društvu, rekao je Milanovic te ocijenio da je problem u tome što trenutni zakonski okvir ne jamci zastupnicima i drugim dužnosnicima iz te kategorije nakon isteka mandata povratak na radno mjesto s kojeg su došli.

Najavio je da ce Vlada to primijeniti i osigurati im pravo na rad jer, "onaj tko završi mandat u politici, ne treba imati pravo na odlazak u mirovinu istog trena ako napuni 50 godina, nego pravo da radi".


Podijeli: Facebook Twiter