Vlada preuzima plaćanje PDV-a za liječenje Nore Šitum

Slučaj djevojčice Nore Šitum odjeknuo u javnosti
Slučaj djevojčice Nore Šitum odjeknuo u javnosti

Grad Zagreb pokrit će razliku potrebnog iznosa za liječenje male Nore Šitum u SAD-u te u cijelosti ostale troškove njezinog boravka (stanovanja, puta i drugog), izjavila je Norina majka Đana Atanasovska nakon današnjeg susreta sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Za liječenje male Nore do sada je prikupljeno gotovo tri milijuna kuna, a Vlada je izvijestila kako od donacija neće uzeti PDV.

"Vlada preuzima plaćanje PDV-a za liječenje bolesne djevojčice Nore Šitum. Vlada će na prijedlog Ministarstva financija donijeti odluku kojom će preuzeti plaćanje PDV-a za onaj dio doniranih sredstava za liječenje Nore Šitum koji je zaprimljen putem telefonskih poziva. Naime, Zakon o PDV-u ne predviđa mogućnost oslobođenja od plaćanja tog poreza, a na ostali dio doniranih sredstava uplaćen izravno na žiro račun ne plaća se PDV", poručili su iz Vlade.

Rajko Ostojić, ministar zdravlja, u nedjelju je najavio da će Vladi predložiti da se odrekne poreznih prihoda u ovom slučaju. Kazao je da problem s porezom kod humanitarnih akcija postoji već 15 godina, ali Vlada se i ranije u nekim slučajevima znala odricati naplate poreza pa ministar zdravlja vjeruje da će to napraviti i u ovom slučaju.

Svojih prihoda odrekli su se i firma IT1, preko koje je organizirana humanitarna akcija pozivom na broj 060 800 558. Iz Optime telekom danas smo dobili potvrdu da se i oni odriču svojih prihoda.

Akcija prikupljanja sredstava se dakle nastavlja, a hoće li se država odreći PDV-a na humanitarne telefonske pozive odgovorio je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

"To mora biti odluka Vlade RH i vidjet ćemo kakav će biti odgovor Vlade, odnosno Ministarstva financija", kaže Cesarik koji će sutra ujutro, na njezin zahtjev, primiti Norinu mamu Đanu Atanasovsku.

Slučaj djevojčice Nore Šitum, koja ima pet godina i osam mjeseci, a već se nešto više od dvije godine bori s akutnom limboflastičnom leukemijom, odjeknuo je u javnosti putem Facebooka, na kojem od subote cirkulira pismo njezine majke koja moli za financijsku pomoć u liječenju novom metodom u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, za koje su troškovi oko 3,3 milijuna kuna.

Na novinarsko pitanje što je obuhvaćeno troškovima liječenja, Atanasovska je odgovorila da su u cijenu od oko 3,3 milijuna kuna obuhvaćene sve liječničke pretrage, kompletan postupak te kontrola u iduće dvije godine. "Ostaju samo naši troškovi puta", dodala je.

Norina majka još je jednom zahvalila svima koji su svojim pozivima ili uplatama pomogli prikupljanju sredstava za njezinu kćer. "Ovo je čudo što se dogodilo u posljednjih 48 sati, za to nema realnog objašnjenja", rekla je.

Na pitanje hoće li Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranja (HZZO) pokriti dio liječenja, odgovorila je da HZZO ne pokriva eksperimentalno liječenje, ali će pokriti troškove kemoterapije koja je dio liječenja i koju Hrvatska nema.

"HZZO je obavio ljudski razgovor sa mnom, pokazali su najbolju volju i što je u njihovoj moći to će učiniti", istaknula je. (Index.hr, Hina)

Ravnatelj HZZO-a razgovarao s Norinom majkom i liječnicima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga sastao se s majkom Nore Šitum, a potom i s dječjim hematologom i onkologom koji vode liječenje 5,5-godišnjakinje, s kojima je razgovarao o daljnjem tijeku njena liječenja te mogućnostima liječenja u inozemstvu, priopćeno je iz HZZO-a.

Navode da će se sutra sastati liječnički konzilij referentnog centra, razmotriti daljnji tijek liječenja te o tome službeno obavijestiti HZZO koji će do 14 sati donijeti konačnu odluku.

 


Podijeli: Facebook Twiter