Vlada pregovara s Rosneftom o prodaji udjela u Ini?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada razgovara s ruskom naftnom kompanijom Rosneft o prodaji dijela državnog udjela u Ini, nastojeći tako riješiti spor s mađarskim MOL-om po pitanju kontrole nad hrvatskom kompanijom, piše Bloomberg, što u Ministarstvu gospodarstva nisu danas htjeli komentirati. 

- Hrvatska je Vlada otvorila pregovore s mađarskim MOL-om oko izmjena dioničarskog ugovora za Inu i ti pregovori počinju 18. rujna, kažu u Ministarstvu gospodarstva te dodaju da ne žele komentirati hoće li tko u međuvremenu iskazati interes za Inu. 

Bloomberg, pozivajući se na izvore bliske pregovorima, piše da je Hrvatska spremna smanjiti svoj udjel u Ini na 25 posto plus jednu dionicu, uz uvjet da je MOL također spreman prodati svoj udjel.

Iz Rosneftova odjela za odnose s javnošću, kao i iz mađarskog MOL-a, Bloombergu nisu bili spremni komentirati tu informaciju.

Hrvatska Vlada uskoro počinje pregovore s MOL-om o izmjenama dioničarskog ugovora o Ini. MOL u Ini drži 49,08, a Hrvatska 44,84 posto udjela.

Pregovori Vlade i MOL-a o Ini počet će 18. rujna, a Vlada je početkom kolovoza u pregovarački tim imenovala ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnatelja Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića.

Ministar gospodarstva Vrdoljak u jutrošnjoj je emisiji "Poslovni tjedan" Hrvatskog radija izjavio da očekuje konstruktivne razgovore s MOL-om. 

Na pitanje treba li država ostati među glavnim dioničarima u Ini, u svjetlu spekulacija prema kojima Vlada u slučaju neuspjeha pregovora s MOL-om razmišlja o mogućnosti izlaska iz vlasničke strukture Ine, Vrdoljak je odgovorio da država sigurno neće izići iz vlasničke strukture jer je Ina strateška kompanija.

- Nikad, dok sam ja ministar gospodarstva, Ina neće biti podružnica MOL-a, i to će biti prvi uvjet pregovora, nego zasebna kompanija u kojoj MOL i Republika Hrvatska mogu naći zajednički interes, rekao je Vrdoljak.

Ministar Vrdoljak je, inače, u lipnju ove godine s predsjednikom Upravnog odbora Rosnefta Igorom Sechinom potpisao zajedničku izjavu o interesu za investiranje u energetski sektor Hrvatske, a s ciljem podržavanja Rosnefta u istraživanju mogućnosti za provođenje takvih različitih projekata u Hrvatskoj.

Početkom kolovoza austrijska agencija APA prenijela je izjavu visokopozicioniranog dužnosnika MOL-a da će mađarska kompanija prodati svoj udjel u Ini ako ne uspije još jedan pokušaj da s hrvatskom Vladom postigne dogovor. 

- Ako i nakon toga budu sprječavane odluke, primjerice o velikim ulaganjima, MOL namjerava prodati svoj udio od 49 posto u Ini. Međutim, ni preuzimanje većinskog udjela u Ini nije isključeno, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Ako Hrvatska ne bude spremna na kompromis, MOL će morati svoj udio prodati, ako bude morao i Rusima, čijim naftnim kompanijama sada ne želi prepustiti naftno tržište jugoistočne Europe, objavila je tada APA. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter