Vlada predložila zakon o registru birača

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Prijedlogom zakona o registru birača, koji je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru, propisuje se uspostavljanje registra birača kao jedinstvene elektroničke baze podataka svih državljana Republike Hrvatske koji imaju biračko pravo.

Ministar uprave Arsen Bauk naglasio je da će se predloženim rješenjem postojati dvije evidencije - registar birača i popis birača.

Registar je elektronička baza o biračima koji imaju biračko pravo i vodi se po službenoj dužnosti kroz tri evidencije (onih sa stalnim boravištem u Hrvatskoj, onih koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, te državljana EU-a). 

Popis birača postaje ad hoc popis koji se ustrojava za svake izbore, objasnio je Bauk i ocijenio kako će se time osigurati točnost i trenutna ažurnost popisa birača.

Postojeći zakon o popisu birača jasno određuje krug osoba koje imaju biračko pravo, ali nije uspio riješiti niz problema koji ostavljaju dojam o nesređenosti popisa birača, kazao je Bauk.

Prema prijedlogu, popis birača dio je registra birača i sastavlja se nakon zatvaranja registra birača, a zaključuje se najkasnije osam dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno referenduma.

Podaci o adresama u registru birača temelje se na registru prostornih jedinica, a na njemu se temelji i evidencija trajnog boravišta MUP-a, tako da će se omogućiti usklađenost podataka iz obje evidencije i više neće biti moguće da na istoj adresi, ako se ne radi o višekatnici, bude upisano 40 do 50 birača, istaknuo je ministar uprave.

Bauk je kao novinu naveo i mogućnost brisanja birača iz evidencije trajnog boravišta u RH i njegovo prebacivanje u evidenciju onih koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, ako to nadležni ured nesumnjivo utvrdi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter