Vlada predlaže socijalne mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prevenciju socijalnog raslojavanja, koje se može ocekivati u okolnostima krize, i u brže socijalno ukljucivanje marginaliziranih skupina u društvo, Vlada ce tijekom 2009. i 2010. godine uložiti 1,7 milijardi kuna. Tolika su sredstva u proracunu osigurana za provedbu mjera iz Nacionalnog provedbenog plana za socijalno ukljucivanje 2009.-2010., kojima se nastoji povecati zaposlenost, ublažiti socijalne nejednakosti, te u vecoj mjeri ukljuciti u društvo osobe s invaliditetom i pripadnike romske nacionalne manjine.

Znacajna sredstva utrošit ce se u zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih, osoba s invaliditetom, Roma, radnika starijih od 50 godina i bivših ovisnika, a posebnu pažnju posvetit ce se uklanjanju diskriminacije prema ženama prilikom zapošljavanja, i to pracenjem postupaka sudstva u kažnjavanju poslodavaca.

Posebnu pažnju posvetit ce se starijim gradanima, i to kroz model socijalnih mirovina za starije osobe bez mirovinskih primanja, a razmotrit ce se i nacin pravedne raspodjele tereta mirovinske reforme izmedu muškaraca i žena, te starih i novih umirovljenika. Model socijalne mirovine, koji bi u naredne dvije godine trebale izraditi nadležne državne institucije, treba ustanoviti kako ce se odredivati visina tih mirovina i provjeravati dohodovni status osoba koje bi je primale.

Oko 14 milijuna kuna uložit ce se u integraciju ucenika s teškocama u razvoju u redovne škole, te u povecanje broja strucnih suradnika u osnovnim školama bez kojih integracija nije moguca. Škole bi se napokon trebale arhitektonski prilagoditi ucenicima s posebnim potrebama, a nastava ce se u vecoj mjeri organizirati i u bolnicama.

Iznos od 17,5 milijuna kuna osigurat ce se za usluge osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom invaliditeta, a nastavit ce se i mjere deinstitucionalizacije kojom bi se osobe s invaliditetom, osobe s duševnim smetnjama i djecu bez odgovarajuce roditeljske skrbi iz domova vratilo u normalan društveni život. Povecat ce se broj udomiteljskih obitelji, transformirat ce se domovi socijalne skrbi, a korisnike ce se pripremiti za samostalan život.


Podijeli: Facebook Twiter