Vlada predlaže rezove na prijevozu i bolovanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati javnih službi zauzeli su cvrsti stav da ne daju dodatak za minuli rad od 0,5 posto pa je Vlada u srijedu izišla s novim prijedlogom ušteda koje bi se ostvarile na troškovima prijevoza s posla i na posao ili na naknadama za bolovanje. O tim modelima razgovarat ce se u petak, kada se nastavljaju pregovori Vlade i sindikata javnih službi, a iduci tjedan s istim prijedlozima rezanja prava Vlada ce izici i pred sindikate državnih službi.

Sudeci prema pregovarackoj rundi od srijede poslijepodne, dio sindikata javnih službi spreman se odreci božicnice u ovoj godini kao i bozicnice i regresa u iducoj godini.

Prema rijecima Miranda Mrsica, ministra rada i mirovinskog sustava, jubilarna nagrada u iducoj godini isplatila bi se samo onim radnicima koji odlaze u mirovinu, što je predložila Vlada. Prosvjetni dodatak od 2,4 posto, cini se, nece biti zaboravljen jer ga je Vlada umjesto sada spremna isplatiti s prvim sijecnja 2013. godine. No, to sindikate obrazovne vertikale nije omekšalo u stavovima. Znanost, osnovno i srednje školstvo naime i dalje zahtijeva da se zamrznute božicnice, jubilarci i regresi tretiraju kao pozajmica koja ce se u buducnosti vratiti. S druge strane, zdravstvo, kultura i socijala spremni su se odreci tih prava ne uvjetujuci njihov povrat. Sporazum o placama, pak, ide u reviziju. (G. GALIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter