Vlada povecava broj dužnosnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor jucer se nije libila žestoke kritike na racun poteza što ih je povukla hrvatska Vlada.

- Vlada je najavila smanjenje broja dužnosnika, a sad ih ima više. Uskoro ce biti, cini mi se, i dvostruko više dužnosnika kojima se isplacuju dužnosnicke place, kazala je Kosor novinarima na saborskom hodniku. Još je, kako rece, bitnije da su u novoj Vladi uveli neograniceno korištenje kreditnih kartica za nove dužnosnike.

- Proširili su broj onih koji imaju pravo na reprezentaciju, kreditne kartice i neograniceno trošenje novca poreznih obveznika. U mojoj smo vladi sustav smanjili samo na državne tajnike i ministre i samo za službena putovanja. Nastojali smo sustav racionalizirati i odreci se svega što je bilo nužno kako bi se smanjili rashodi, osobito na materijalnim troškovima i reprezentaciji, istaknula je. Dotakla se i proracuna, makar je kazala kako je o njemu teško govoriti, dok ga ne vidimo.

- U kontradikciji su najave da nece biti otpuštanja iz državne uprave, a da ce se smanjiti masa za place. Kako? Hoce li se ici na jednostrano raskidanje kolektivnih ugovora, zapitala je Kosor.

Kosor se nije složila s novinarskom konstatacijom kako je državna uprava osinje gnijezdo u koje ni njena Vlada nije htjela dirati. Odgovorila je da to nije tocno jer je njena Vlada uvela sustav da se za dva radnika koji odu iz uprave može zaposliti samo jedan novi i to temeljem javnog natjecaja.

Jadranki Kosor odmah je odgovorio ministar uprave Arsen Bauk. Odgovarajuci na novinarski upit kako tumaci tvrdnje iz HDZ-a da je njihova vlada imala 80 dužnosnika, a da vlada Zorana Milanovica vec ima njih 120, Bauk je odgovorio kako je u bivšoj Vladi, koju je vodila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, na mjestima pomocnika ministara, državnih tajnika i ravnatelja uprava bilo 229 osoba, a da na istim mjestima u novoj Vladi ima njih 143, dakle 86 manje.

Prijepor, veli Bauk, nastaje u statusu ravnatelja uprava, jer ono što su prije radili ravnatelji uprava sada rade pomocnici ministara. To kolege iz HDZ-a dobro znaju, kazao je Bauk. Jer, jedino su oni ravnatelje imenovali pomocnicima ministra, a onda su promijenili zakon i imenovali ih ravnateljima uprava u statusu službenika.

Sad ih je 34 više nego prije


Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) izašao je s analizom koja pokazuje da je broj ministara, zamjenika i njihovih pomocnika vec dosegnuo brojku od 109 dužnosnika, dok ih je u HDZ-ovoj Vladi bilo 75.

- Navodenje negativnih primjera Popijacevog i Kalmetinog ministarstva s cak po šest državnih tajnika u svakom, zvuci pomalo smiješno pred naletom vala imenovanja pomocnika ministara kojih, nakon jucerašnje sjednice Vlade, sada vec ima 69, i to bez razriješenog pomocnika ministra prometa Vladimira Ferdeljija, istice glavni tajnik ovog sindikata Siniša Kuhar.

Zasad Ministarstvo poljoprivrede ima najviše, sedam pomocnika ministra, dok ih je po pet imenovano u ministarstvima gospodarstva i financija, a uz to im se moraju pribrojati i zamjenici ministara. Najmanje pomagaca ima ministar turizma Veljko Ostojic - uz zamjenika samo jednog pomocnika.

U sindikatu podsjecaju da je u bivšoj Vladi bilo 16 ministara, dok ih je sada 20. Državni tajnici, kojih je u HDZ-ovoj Vladi bilo 59, ukinuti su, ali su uvedeni zamjenici i pomocnici ministara, kojih je daleko više nego što je bilo državnih tajnika - ukupno 89.

- Placa za 20 zamjenika ministara veca je i od one bivših državnih tajnika kao i od pomocnika ministra, kaže Kuhar. Naime, koeficijenti za zamjenike ministra iznose 5,7, dok su državni tajnici, koji su obnašali njihove poslove, imali 5,27. Sad je pak ovaj koeficijent pripao pomocnicima ministra. Vece su place i za predstojnike državnih ureda, predstojnika Ureda predsjednika Vlade te glavnog tajnika s koeficijentom 5,7, dok su u HDZ-ovo vrijeme imali 5,27 bodova. Ravnatelji državnih upravnih organizacija prije su imali koeficijent 4,55, a od sada im je 5,27. (S. PAVIC/NL, M. JERIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter