Vlada potvrdila: Puljani preuzimaju 3. maj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici 3. maja dobit ce priliku sudjelovati u privatizaciji toga rijeckog škvera, odnosno ponudit ce im se da to ucine kroz organizirano radnicko dionicarstvo, potvrdili su nam u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade na kojoj je prvi potpredsjednik Radmir Cacic otkrio da Vlada namjerava privatizirati rijecki škver ciji bi vecinski vlasnik trebao postati pulski Uljanik.

Taj model ukljucuje prethodnu privatizaciju Uljanika, a buduci da u tom konzorciju vec posluje i "Viktor Lenac", preuzimanjem 3. maja ujedinila bi se, pojasnio je Cacic, sjevernojadranska brodogradnja.

Cijela akcija ukljucuje fondove gospodarske suradnje i obvezne mirovinske fondove koji ce kroz dokapitalizaciju uci u vlasništvo Uljanika. Prvo bi se u Uljaniku provelo organizirano radnicko dionicarstvo, ali uz uvjet da radnici budu zainteresirani za kupnju najmanje 39 posto dionica te pulske tvrtke.

U drugoj fazi Uljanik ide u dokapitalizaciju i tu na scenu stupaju fondovi gospodarske suradnje Quaestus, Prosperus i Nexus, koji zajedno s brodarskom tvrtkom Uljanik Plovidba osnivaju tvrtku za specijalne namjene - dokapitalizaciju Uljanika. Uz to, u dokapitalizaciji sudjeluju, kako je otkrio Cacic, i mirovinski fondovi.

Ocekuje se da bi nakon dokapitalizacije ta posebna tvrtka, koju su osnovali FGS-ovi i Uljanik Plovidba, u Uljaniku imala 14 posto vlasništva, a institucionalni investitori, odnosno mirovinski fondovi, 36 posto.

Kako se doznaje, u Vladi se nadaju da bi proizvodnja brodova za domace brodare u 3. maju mogla imati podršku HBOR-a, preko kojeg bi se kreditirale te narudžbe. (J. MARIC/NL)

Pavletic: Odluka nakon analize profitabilnosti
- O eventualnom participiranju Uljanik Plovidbe u vlasnickoj strukturi brodogradilišta društvo ce odlucivati tek nakon detaljne analize profitabilnosti projekta, rekao je Dragutin Pavletic, direktor Uljanik Plovidbe. (P. G.)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter