Vlada ponudila Balenovic 20 tisuca eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od nagodbe izmedu najpoznatije hrvatske zviždacice Vesne Balenovic i Vlade RH, po svemu sudeci, nece biti ništa pa ce Balenovic, koja je prije gotovo devet godina dobila otkaz u Ini zbog optužbi za kriminal na racun celnika te, tada državne, kompanije, pravdu još barem nekoliko godina morati tražiti u redovitom postupku pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Ponuda Vlade RH kojom je ta institucija reagirala na prijedlog suda u Strasbourgu iz ožujka da se nagode s Balenovic, kako neslužbeno doznajemo, iznosi 20 tisuca eura. Odluka o nagodbi i iznosu koji Vlada nudi donesena je na sjednici 8. srpnja ove godine, uoci isteka roka koji im je za mirno rješavanje spora postavio sud u Strasbourgu.

U Vladi su istaknuli da ništa vezano uz tu nagodbu ne žele komentirati jer je "postupak nagodbe uobicajen u praksi suda u Strasbourgu i po propisima suda je povjerljiv". Ni u Ini nisu željeli dati komentar jer o citavom slucaju nemaju nikakvih službenih obavijesti. Neslužbeno, medutim, vladini dužnosnici odgovaraju da je to njihova zadnja ponuda te da ce Balenovic, ako je ne prihvati, morati u redovitom postupku na sudu u Starsbourgu dokazivati da je Hrvatska povrijedila njezino pravo na slobodno izražavanje.

Takav postupak, kažu upuceni, mogao bi potrajati iduce dvije do tri godine. U radni spor koji Balenovic ima s Inom, isticu u Vladi, ne žele se i ne mogu petljati, niti ce s njom o tome pregovarati. Jedan Vladin dužnosnik ustvrdio je u cetvrtak da Balenovic u posljednje vrijeme prijeti internacionalizacijom cijelog slucaja, poziva se na slovensko državljanstvo i veze sa slovenskom ambasadom i novinarima te nastoji ucjenama izvuci izvansudsku nagodbu tešku barem 300 tisuca eura.

Balenovic i sama kaže da je cifra koju Vlada nudi daleko ispod ocekivane i smatra da država, buduci da je vlasnik 44 posto dionica Ine, treba posredovati u razgovorima o konacnoj nagodbi izmedu nje i njezinog bivšeg poslodavca.

- Razveselila sam se vijestima o ponudi Vlade za nagodbu jer to smatram simbolickom gestom priznanja odgovornosti u ovom slucaju. Ocekujem, medutim, da sada tek krenu pravi pregovori o realnoj nadoknadi štete koju sam pretrpjela u posljednjih devet godina, želim povratak na posao, isplatu svih zaostalih placa i nadoknadu materijalne i nematerijalne štete jer sam morala rasprodati pola milijuna eura vrijednu imovinu i djedovinu, i moju i suprugovu, da bih mogla voditi ovu pravnu bitku, kaže ona.

Predsjednica udruge Zviždac kaže da je s premijerkom Kosor, dok je još bila potpredsjednica Vlade, razgovarala i dogovorila da joj ministar gospodarstva Damir Polancec i ministar pravosuda Šimonovic pomognu i pronadu mirno rješenje i nagodbu koja bi zadovoljila sve strane. No, dok je sa Šimonovicem u nekoliko navrata razgovarala, Polancec joj se nije javljao. Sad kada je Vlada, po njoj, priznala odgovornost, Balenovic je spremna za daljnje pregovore.


Podijeli: Facebook Twiter