Vlada pomirila Uljanik Plovidbu i 3. maj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon poprilicne prašine koju je uzvitlao potez menadžmenta Uljanik Plovidbe koji je odlucio spor s 3. majem vezan uz isplatu tankera "Pomer" predati u ruke arbitražnom sudu u Londonu, došlo je do pomaka prema rješenju spora.

Nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletic izvijestio je u srijedu da u cilju sporazumnog rješenja, ali i ubrzane isporuke ovog blizu 39 milijuna dolara vrijednog broda, odustaju od pokrenute medunarodne arbitraže. Zauzvrat, 3. maj se obvezao da do konacnog rješenja nece pokušavati prodati "Pomer" nekoj trecoj strani.

Sastanak koji je u utorak održan u ministarstvu, ocito, donio je rezultata jer su od srijede nastupili daleko pomirljiviji tonovi izmedu Pule i Rijeke. U resornim ministarstvima gospodarstva, mora, ali i financija ocito se konacno upalila lampica da se ne mogu ponašati kao nojevi i zabijati glavu u pijesak pred necim što su oni sami kao ministri, ili njihovi prethodnici, amenovali i potpisali prije dvije godine.

Jer, ako taj problem ne budu riješili oni, njime ce se baviti arbitražni suci. Vec sama cinjenica da hrvatske tvrtke pravdu, ili pravo, pokušavaju istjerati na medunarodnom sudu dovoljna je sramota. Kad je još predmet spora ugovor koji je potpisan i u kojem je aktivno sudjelovala hrvatska Vlada, blamaži nema kraja.

Celnik 3. maja Edi Kucan u srijedu je samo kratko izjavio da su na sastanku sve strane iskazale dobru volju.

U dopisu direktora Uljanik Plovidbe Dragutina Pavletica stoji da ce "stranke promptno nastaviti s uredenjem odnosa vezano uz primopredaju broda, narocito zatvaranja financijske konstrukcije, te ce u okviru Brodogradevnog ugovora preuzetih obveza, ali i izvan toga, nastaviti s aktivnostima prema bankama kao i prema nadležnim ministarstvima i Vladi Republike Hrvatske na ukljucenju projekta izgradnje sva cetiri broda u neki od modela iz Mjera za gospodarski oporavak Republike Hrvatske".


Podijeli: Facebook Twiter