Vlada: Pokrenuto otkazivanje GKU-a prosvjetara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je danas donijela zaključak o pokretanju otkazivanja granskih kolektivnih ugovora (GKU) za zaposlene u osnovnim i srednjim školama te sustavu znanosti i visokog obrazovanja, zbog bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti.

Zbog najavljenog otkazivanja kolektivnih ugovora Vlada je zadužila Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da pokrene postupak mirenja sa sindikatima.

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović podsjetio je da je proračun Ministarstva povećavan cijelo vrijeme mandata sadašnje Vlade, čak i kada se cjelokupni državni proračun smanjivao.

"To govorim zbog toga da demantiram one koji stalno tvrde kako je obrazovanje na prvom mjestu kada je bilo potrebno rezati rashode državnog proračuna", rekao je.

U prilog tome naveo je da je povećanje koeficijenata za nastavno osoblje bilo 6 posto, a istodobno je svim ostalim zaposlenicima u državnoj i javnoj službi smanjen za 3 posto, kao i to da je od 2007. do 2013. ukupna masa plaća u sustavu obrazovanja i znanosti narasla za 1,5 milijardi kuna.

Jovanović je dezinformacijom je nazvao tvrdnje sindikata kako je prosječna plaća učitelja 4.850 kuna.

"To je plaća učitelja početnika bez ijedne godine staža, a ako uzmemo prosječnog učitelja, s 19 godina staža i jednim djetetom, koji plaća prirez od 13 posto, onda je njegova osnovna plaća 6.138 kuna i to bez ijednog dodatka, a ima ih 23 po dosadašnjim granskim kolektivnim ugovorima", naveo je.

Sagledavajući sve to, a s obzirom na to da u razgovorima sa sva tri sindikata nismo uspjeli postići dogovor, kao i sagledavajući nepovoljnu gospodarsku situaciju, predlažemo pokretanje postupka otkazivanja sva tri granska kolektivna ugovora, uz proceduru mirenja, dodao je.

"Ako se ne uspije pronaći zajedničko rješenje, neće se dogoditi nikakva elementarna nepogoda u sustavu obrazovanja jer ćemo odmah pristupiti razgovorima o izradi novih granskih kolektivnih ugovora", ustvrdio je Jovanović.

Vlada je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o Inspektoratu rada.

Budući da od 1. siječnja iduće godine prestaje s radom Državni inspektorat, inspekcijski nadzor provedbe propisa o radu i zaštiti na radu provodili bi inspektori Inspektorata rada, samostalne upravne organizacije u sastavu Ministarstva rada i mirovinskog sustava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter