Vlada: Pokrenut postupak za projekt Muzil

Vidjet će se koliko je investitorima atraktivan poluotok Muzil (Neven LAZAREVIĆ)
Vidjet će se koliko je investitorima atraktivan poluotok Muzil (Neven LAZAREVIĆ)

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku pokretanju postupka za iskazivanje interesa za realizaciju razvojnog projekta Muzil na poluotok Muzil u Puli, koji bi osim smještajnih turističkih kapaciteta sadržavao i golf igralište, marinu i kulturni centar.

Temeljem odluke objavio bi se javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za projekt kojim se, uz ostalo, planira realizacija turističkog smještaja od oko 2270 postelja, građevina javne, društvene i poslovne namjene, plažnog kompleksa, golf igrališta s 18 rupa, marine s 380 vezova i kulturnog centra, a predviđena je i mogućnost stanovanja.

Riječ je o bivšem vojnom kompleksu Muzil, koji je 2011. predan Agenciji za upravljanje državnom imovinom kao neperspektivna vojna imovina, a vlasnici su Grad Pula i država. Muzil se rasprostire na približno 170 hektara zemljišta na najzapadnijem dijelu pulskog zaljeva i čini središnji dio pulske rivijere, kazao je ministar turizma Darko Lorencin. 

Dodao je i kako će se posebna pažnja posvetiti zaštiti građevina kojima je utvrđen status kulturnog dobra te zaštiti prirode. Razvojni će se projekt, kazao je Lorencin, ostvariti uspostavom prava građenja i koncesije, što je metodologija koja je usvojena i za projekt Kupari, koji je pred finalizacijom. 

Predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je kako je ovo, nakon Pulske bolnice, još jedan vrlo važan projekt za grad Pulu. 

"Dugo smo čekali, ali i ne tako dugo, nije se radilo 20 godina, nego smo to riješili u četiri godine", kazao je Milanović.  Današnjom odlukom Vlade predviđeno je i imenovanje povjerenstva koje će pratiti realizaciju i Vladi predložiti daljnje korake u postupku realizacije tog razvojnog turističkog projekta, a koje čine ministar i zamjenik ministra nadležnog za turizam, gradonačelnik Pule te središnjeg tijela nadležnog za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom.

Današnja odluka o raspisivanju natječaja za iskazivanje interesa investitora za ulaganja u poluotok Muzil čime bi započeo projekt pretvaranja Muzila u turistički kompleks uz popratne javne sadržaje jest nastavak izjava državne vlasti odaslanih u posljednje vrijeme, pogotovo ministra turizma Darka Lorencina, koji je na predstavljanju investicija u hrvatski turizam istaknuo da je pokrenuta inicijativa za realizaciju razvojnog projekta Muzil, kao i procedura za proglašenje potencijalnog strateškog projekta za lokacije Hidrobaza i Sarccorgiana, što su investicije koje se planiraju u narednom razdoblju.

I na Danima turizma u Poreču predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović naglasio je da se očekuje da Državna agencija za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u 2016. godini riješi veći broj slučajeva stavljanja državne imovine u optjecaj, ali i da riječ o velikim natječajima koji se trebaju dobro pripremiti. Napomenuo je, također, da država isto treba učiniti s Brijunima.

Ovakva namjera Vlade RH nije iznenađenje jer su i gradski vijećnici nedavno raspravljali o davanju suglasnosti na odluku države o pokretanju postupka za realizaciju razvojnog projekta Muzil, ali i prijedlogu javnog poziva za iskazivanje interesa za realizaciju tog projekta koji namjerava provesti Vlada Republike Hrvatske, koja je sredinom srpnja i donijela prijedlog odluke o pokretanju postupka za realizaciju razvojnog projekta Muzil. Cjelokupnu inicijativu i prijedlog odluke podržalo je Ministarstvo turizma i DUUDI. Gradsko vijeće prihvatilo je projekt za Muzil za koji je gradska vlast i izradila prostornu dokumentaciju, oko koje su se lomila koplja između vladajućih i građanskih udruga koje se protive tom projektu.

Kako je nedavno za naš list pojasnio ministar Lorencin, nakon iskustva s Kuparima po istom modelu pripremao se natječaj i za Muzil gdje se objedinjuju sve tri vrste koncesije u jednu. Dakle, davanje objekata u koncesiju, davanje koncesije na kulturno dobro te za pomorsko dobro i plažu, sve sadržano u jednom natječaju, te je Lorencin nagovijestio da će se isti princip primijeniti i u Puli. (Goran ROJNIĆ, Hina)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter