Vlada pogoduje gradevinskom lobiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Zelenoj stranci-zelenoj alternativi protive se premještanju djelatnosti prostornog planiranja iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uredenja jer se time, tvrde, pogoduje gradevinskom lobiju kojemu nije stalo do zaštite okoliša, nego do profita.

Predsjednik stranke Josip Anton Rupnik na konferenciji za novinare upozorio je da do nesporazuma izmedu ministrice zaštite okoliša Mirele Holy i ministra gospodarstva Radimira Cacica nije došlo slucajno.

- Da smo u pravu, bilo je vidljivo na navedenoj sjednici, jer se formiranjem Agencije za pracenje poslovanja energetskog sektora i investicija željela preuzeti potpuna kontrola nad segmentom koji spada u najvišu kategoriju uništavanja prirode i okoliša, a to znaci ljudskog zdravlja. Gradevinski lobi, koji desetljecima caruje u našoj zemlji, želi zadržati svoj status, a na štetu okoliša, prirode i zdravlja ljudi, kazao je predsjednik stranke Josip Anton Rupnik.

- Bili smo uvjereni da ce se Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) okrenuti obnovljivim izvorima energije koje naša zemlja posjeduje, a kojima je okrenut velik dio Europe. Naime, izgradnja takvih postrojenja znatno povecava zaposlenost, tvrdi Rupnik.

Zeleni traže da se odbaci prijedlog formiranja spomenute agencije za pracenje poslovanja energetskog sektora. Predlažu i povecanje ekološke takse, cijim bi se sredstvima nadoknadila šteta gradanima koji žive uz zagadivace i kamenolome, a dio bi se uplacivao i Ministarstvu zdravlja za potrebe preventive.  (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter