Vlada otkazala kolektivni ugovor za javne službe

Mirando Mrsić najavio da će Vlada otkazati postojeći TKU i započeti pregovore o novom (M. MIJOŠEK)
Mirando Mrsić najavio da će Vlada otkazati postojeći TKU i započeti pregovore o novom (M. MIJOŠEK)

Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak otkazala Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama (TKU) te je od danas napočeo teći tromjesečni otkazni rok tog dokumenta.

U tom periodu, do 17. prosinca, Vlada kao poslodavac, treba ispunjavati sve odredbe TKU-a što znači da ne može, primjerice, smanjiti osnovicu plaće. Kako se najavljuje, Vlada će u četvrtak sindikate javnih službi pozvati na pregovore o novom TKU-u koji bi trebao vrijediti četiri godine s nadom da će njegov sadržaj biti dogovoren u naredna tri mjeseca.

Dok traju pregovori sa sindikatima, ne bi trebalo očekivati rezanje koeficijenata za 10 posto, što su Vladini pregovarači sindikatima javnih službi kao krajnju mogućnost najavili još u srpnju tijekom pregovora. Vlada će, tako tu mogućnost moći primijeniti tek ako sa sindikatima ne postigne nikakav dogovor.

U više je navrata ponavljano kako do konca godine valja uštedjeti još 700 milijuna kuna na proračunskim izdacima za plaće, no, velika je mogućnost da se te uštede ne ostvare. I dok se u državnim službama troškovi prijevoza isplaćuju po novim, restriktivnijim odredbama, za 180 tisuća zaposlenih u javnim službama prijevoz do isteka otkaznog roka TKU-a valja isplaćivati po starim odredbama, osim ako u međuvremenu ne bude postignut dogovor o novom TKU-u.

Koliko će iznositi uštede na prijevozu, nitko sa sigurnošću ne može reći i to će se, u državnim službama, detaljnije znati u listopadu nakon isplate plaće za rujan.

Vlada je spremna, i pod prijetnjom tužbama, ne isplatiti božićnice od 1.250 kuna u ovoj godini u javnim službama. Naime, s obzirom na cijelu "zavrzlamu" oko TKU-a, i činjenicu da će njegova primjena u otkaznom roku ući u mjesec u kojem se isplaćuje božićnica, izvjesno je da će sindikati to pravo utuživati.

Sindikatima javnih službi Vlada će, pozivajući ih na pregovore o novom TKU-u koji bi vrijedio četiri godine, ponuditi iste izmjene kao i kod sada otkazanog TKU-a.

Resorni ministar rada Mirando Mrsić danas se susreo s predstavnicima četiriju sindikata javnih službi koji su potpisali izmjene sada otkazanog TKU-a, kako bi ih izvijestio o tijeku postupka mirenja s četiri sindikata Matice koja su, s visokom podrškom članstva, odbila potpisati materijalna odricanja. Kako je iz resornog ministarstva priopćeno, predstavnici sindikata izjasnili su se da žele sudjelovati u novim pregovorima. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter