Vlada osudila nasilje u Vukovaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Republike Hrvatske danas je oštro osudila nasilje koje se dogodilo u Vukovaru, kada su nasilno skinute i uništene latinično-ćirilične ploče s nekih tijela državne uprave.

Oštro osuđujući današnje šovinističko nasilje u Vukovaru, Vlada poziva sve političke stranke da se nedvosmisleno distanciraju od gaženja po temeljnim vrijednostima naše demokracije te da jasno i javno ustanu protiv širenja mržnje, kaže se u priopćenju.

Vlada je poseban poziv uputila stranci koja je u Gradskom vijeću Vukovara 2009. godine i prije nego su stečene zakonske pretpostavke za dvojezičnost, glasala za Statut Grada Vukovara kojim je pripadnicima nacionalnih manjina dano pravo korištenja i isticanja simbola i zastave nacionalne manjine.

- Prosvjedi su zakonit način izražavanja nezadovoljstva, ali nasilje, kao i izravne prijetnje upućene vlasti i ustavnom poretku, predstavljaju grubo kršenje zakona i izrugivanje demokraciji. Prosvjednicima u Vukovaru, i onima koji ih podupiru, to mora biti jasno, navodi Vlada u priopćenju.

Podsjeća se da su, provodeći Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, pojedina tijela državne uprave danas postavila dvojezične latinično-ćirilične ploče u Vukovaru.

Tijela državne uprave, ističe Vlada, to su učinila sukladno Zakonu o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Nakon postavljanja, ploče su nasilno skinute i uništene.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina donijet je 2002. godine dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru. Prema Ustavnom zakonu, ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice, piše u priopćenju.

Prosvjednici strgnuli dvojezične ploče

U Vukovaru su vlasti jutros pokušale postaviti dvojezične ploče na latiničnom i ćiriličnom pismu na javne ustanove, no prosvjednici su to omeli silom skinuvši postavljene natpise. Oko podne prosvjed je prekinut ali je najavljeno da će se ujutro ponovno nastaviti ako osvanu nove dvojezične ploče

Na zgradu državne uprave pokušalo se jutros staviti ploče no zbog prosvjednika, kojih je tridesetak, postavljanje je odgođeno. Oko prosvjednika su tada raspoređene snage specijalne policije, a ploče na latiničnom i ćiriličnom pismu postavljene su jutros na zgradu Policijske postaje.

No, prosvjednici su nešto kasnije sa zgrade Porezne uprave u Vukovaru silom strgnuli dvije jutros postavljene dvojezične ploče, nadvladavši policijsku zaštitu. Stotinjak prosvjednika se u deset minuta do 11 sati uputilo od Ureda državne uprave prema zgradi Porezne uprave, koju je osiguravalo sedam, osam policajaca, među kojima jedna policajka. Čim su stigli, prosvjednici su stisnuli policajce uza zid, bilo je naguravanja, jedan od prosvjednika je čekićem nastojao razbiti dvije dvojezične ploče na zgradi Porezne uprave i potom su ih strgnuli.

Incident je trajao vrlo kratko, nakon čega je iz okruženja prosvjednika izašlo troje specijalaca, pri čemu se jedan držao za vrat, jedan za ruku, a policajka za rame. Prosvjednike je ispred Ureda državne uprave na nasilno skidanje ploča pozvao Stevo Culej, bivši specijalni policajac i predsjednik Udruge specijalne policije grada Vinkovaca. Što čekate, idemo to riješiti, rekao je Culej. Srbima nitko u Vukovaru ne brani da žive, ali ne treba dopustiti da traže previše, kazao je Culej.

Također, dvadesetak policajaca ispred zgrade policijske postaje Vukovar nije uspjelo spriječiti stotinjak prosvjednika da nasilno uklone ploče s dvojezičnim napisima i sa zgrade policije. U naguravanju, koliko su novinari uspjeli vidjeti, nije bilo ozlijeđenih. Ploče su na zidu zgrade prvo razbijene čekićem, a potom ih je strgnuo Marijan Živković, koji je u Domovinskom ratu, koliko je novinarima poznato, ostao bez dva sina. Prosvjednici su se uputili prema središtu grada, a policajci su ispred zgrade policije.

"Vukovar će provreti"

Stotinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji pred Uredom državne uprave u Vukovaru sprječavaju postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima i latinično-čirilićnim pismom, poručili su da će "do petka Vukovar provreti".

Na konferenciji za novinare predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić izjavio je kako je ministar Arsen Bauk najavljivao da će napraviti u Vukovaru feštu kada se budu postavljale dvojezične ploče, a one su, kazao je, postavljane tijekom noći. Poručio je premijeru Zoranu Milanoviću da on ne može znati kako se stradalnici Vukovara osjećaju kada se postavljaju ćirilični natpisi jer se "on ni za šta nije borio".

Najavio je nasilno skidanje ploča, rekao da sa svih strana u Vukovar dolaze ljudi kako bi se pridružili Stožeru za obranu Vukovaru, a da policija blokira grad i sprječava ulazak u njega. "Do petka će Vukovar provriti", istaknuo je Josić te dodao da je postavljanje ploča loš potez Vlade kojim se krši zakon.

Istaknuo je da je pred nizom saborskih tijela zahtjev Stožera i drugih da se Vukovar proglasi mjestom posebnom pijeteta. Josić je emotivno poručio članovima Vlade RH da nisu dobrošli na Dan sjećanja za žrtvu Vukovara. "Ako vam je smetalo ono u Kninu, u Vukovaru vas čeka puno gore", poručio je.

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić istaknuo je da "sile mraka rade po mraku" i da sama ta činjenica dovoljno govori o onome što se događa u Vukovaru.

Raspušten prosvjed

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić u 12,20 sati je okupio prosvjednike i raspustio ih čime je prosvjed prekinut, ali je najavio da će se ujutro ponovno okupiti ako osvanu nove dvojezične ploče.

Naglasio je da je Vukovar multietičan grad te da nitko nikome ne sprječava da postupke vodi na svom jeziku, da vadi dvojezične dokumente, no da su dvojezične ploče "poniženje za Vukovar" i da u Vukovaru "nisu prihvaljive".

Josić je istaknuo je da će se, kako je i najavljivano, dvojezične ploče u Vukovaru skidati i ubuduće. Upozorio je sve hrvatske političare da "dobro razmisle" i da "dobro paze što rade".(Hina, foto V. KOS/CROPIX)

Bauk: Politički motivi

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je kako je postavljanje dvojezičnih natpisa na latiničnim i ćiriličnom pismu u skladu s ranijim najavama i dogovorima, te da današnja zbivanja u Vukovaru imaju političke motive. "S obzirom na to da je još 2009. godine Gradsko vijeće Vukovara glasovima HDZ-a, HSP-a, a također i SDSS-a, kao tadašnjeg koalicijskog partnera, uvelo dvojezinčnost defakto u Statut grada Vukovara, onda držim da sve ovo što se sada događa na neki način ima političke motive", rekao je ministar Bauk novinarima na trajektu, na povratku s otoka Brača. On vjeruje kako će u sljedećim danima i tjednima "biti dovoljno vremena za političku raspravu" u vezi postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

Podsjetivši kako su dvojezični natpisi postavljeni "tek na nekoliko mjesta", ministar Bauk je kazao da se primjena odredbi Ustavnog zakona uvodi postupno i u skladu sa popisom stanovništva 2011. godine, po kojem Srbi čine 33,3 posto ukupnog pučanstva Vukovara. "Gradsko vijeće može u Statutu određene dijelove grada i određene tzv. funkcionalne dijelove zakona isključiti od primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, primjerice tamo gdje je pripadnika srpske manjine u manjem broju, a vjerujem da se zna koji su to dijelovi grada. A također i za određene stvari, primjerice nazive ulica, može se u tom dijelu izuzeti od primjene", istaknuo je ministar Bauk, dodavši kako to mora biti u skladu s Ustavom.


Podijeli: Facebook Twiter