Vlada ostaje: Prijevremeni izbori ne dolaze u obzir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavko Linić doslovno zasipava hrvatsku javnost svojim intervjuima. Otkad je u četvrtak započeo akciju rušenja Vlade Zorana Milanovića, bivši ministar financija dnevno bilježi jedan do dva medijska istupa. Ali, nije izašao izvan okvira riječke presicee, nakon nje ništa novo nije rekao niti je argumentirao optužbe koje je tada iznio protiv predsjednika Vlade.

S jako je malo detalja Linić dosad potkrijepio svoje uvjerenje da je Milanović iskoristio obavještajni aparat i policiju kako bi ga pratio. Gostujući na Hrvatskom radiju, Linić je izjavio da su "policajci šetali oko njega, a nisu trebali tamo biti prisutni". Na pitanje kako zna da su to bili policajci, odgovorio je da su se oni - legitimirali.

Budući da su od svih Linićevih tvrdnji upravo ove najozbiljnijeg karaktera, predsjednik Ivo Josipović odmah je reagirao i zatražio izvještaj SOA-e. Taj je dokument već na predsjednikovom stolu, a Josipović će pričekati dok mu ne stigne i izvještaj Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Kad se postupak kompletira, kad ću imati oba izvještaja, početkom idućeg tjedna, javnost će dobiti sve. Nema smisla da sad idem s parcijalnim informacijama koje će možda dobiti i jednu korekciju. Dakle, kada budu gotovi nalazi, svi ćete sve znati i nakon toga ćemo izvlačiti zaključke, rekao je predsjednik Republike novinarima nakon subotnjeg druženja s građanima.

Ponovio je da aktualni sukob u SDP-u ne smije opterećivati državu i njezine institucije. "Pozvao sam sve ministre, sve razine vlasti da se posvete svojem poslu, a da stranka posebno rješava probleme na stranačkim tijelima", naglasio je Josipović, koji je u petak na HTV-u kazao kako će "Vlada imati njegovo povjerenje dok se ne dokaže da je nešto činila protiv zakona i Ustava".

SDP-ovi koalicijski partneri zasad se uglavnom drže po strani, ali vodeći ljudi HNS-a jučer su nedvosmisleno poručili da se ne slažu s Linićevom idejom o prijevremenim izborima i da ostaju u Vladi do kraja mandata.

- HNS će odgovorno pridonijeti stabilnosti Vlade. Koalicija radi apsolutno normalno i tako ćemo nastaviti. U Vladi nam je prije svega odgovornost prema zemlji. Ne pripremamo se za prijevremene nego za redovne izbore, izjavila je potpredsjednica Vlade, predsjednica HNS-a Vesna Pusić u Vrbovcu, gdje su narodnjaci imali team building. Ona, čini se, nije impresionirana oštrim Linićevim optužbama protiv premijera.

- Za optužbe postoje nadležne institucije koje se njima trebaju baviti. Za mene one imaju puno više obilježje Linićeve ogorčenosti, nego bilo čega drugoga, kazala je potpredsjednica Vlade.

Vesna Pusić Linićevu smjenu s mjesta ministra financija smatra logičnom. - Znala sam da premijer i on ne razgovaraju. Nadala sam se da će se to premostiti, razgovarala sam s obojicom, ali kako se to nije premostilo Linićev je odlazak logična posljedica. U razdoblju tih nekoliko mjeseci u Vladi je sve normalno funkcioniralo, posao nije trpio. Ali, nemogućnost njihove komunikacije ipak je postala preozbiljna prepreka, ocijenila je Pusić. Dodala je da u svakoj stranci odnosi ponekad budu poremećeni i da se to treba rješavati. (D. CIGLENEČKI)


Podijeli: Facebook Twiter