Vlada opovrgava da planira privatizirati 28 tvrtki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je danas kao netočne odbacila medijske navode da u roku od dva mjeseca planira privatizirati 28 velikih državnih tvrtki, uključujući Hrvatsku lutriju, Hrvatsku poštu, četiri pomorske luke i riječnu luku Vukovar.

Vlada u priopćenju odbacuje članak iz tjednika Globus objavljen pod naslovom "28 državnih tvrtki hitno traži kupca".

Navodi kako je Hrvatska lutrija strateško trgovačko društvo za koje se ne predviđa privatizacija, osim ako se propiše zakonom, dok su Hrvatska pošta i Narodne novine definirane kao društva od razvojnog značenja.

Banski dvori napominju da su u Strategiji upravljanja i raspolaganja imovinom u državnom vlasništvu, usvojenoj u lipnju ove godine, naznačene smjernice u upravljanju društvima u kojima država ima udjele, te su ona prvi put razvrstana u kategorije. No, dodaju, to što je pojedina tvrtka svrstana u neku kategoriju ne znači nužno i da će biti privatizirana, posebno ne u roku dva mjeseca kako navodi Globus.

Podsjećaju da je u tijeku privatizacija Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, te pred završetkom i prodaja 75 posto udjela HŽ Carga.

Planirana je još djelomična privatizacija Croatia airlinesa, te dokapitalizacija Petrokemije, a srednjoročno se razmišlja o dokapitalizaciji ACI-ja i Jadroplova. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter