Vlada odustala od obavezne srednje škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je prilikom osnivanja radne skupine za predlaganje izmjena Ustava zbog prilagodbe Hrvatske Europskoj uniji bilo najavljivano da ce se ustavnim promjenama napokon obuhvatiti i srednjoškolsko obrazovanje te da ce ga se proglasiti obveznim, takve promjene, kaže potpredsjednik Sabora i voditelj radne skupine Vladimir Šeks trenutacno ne dolaze u obzir. Obavezno srednjoškolsko obrazovanje do daljnjeg ostaje «na ledu», jer prema Šeksovom pojašnjenju radna skupina nije predvidjela takve ustavne promjene, vec se iskljucivo držala pristupa Hrvatske Europskoj uniji.

- Za sada, u ovoj fazi ustavnih promjena, obavezno srednje obrazovanje nece ici. Iskljucivo se ide s promjenama koje ce omoguciti zatvaranje pregovora pojedinih poglavlja te pristup Hrvatske Europskoj uniji. Hoce li i kada srednje obrazovanje kao obavezno uci u Ustav ovisi iskljucivo o Vladi koja takve promjene mora predložiti, pojašnjava Šeks.

S obzirom na to da je predlagatelj tih promjena nedavno ukinuo sva prava srednjoškolaca, koja su prije dvije godine donesena upravo kao kompromisno rješenje odnosno kao prijelazno razdoblje do izmjena Ustava, a rijec je o besplatnom prijevozu, udžbenicima te smještaju u ucenickim domovima, Šeksova najava o stavljanju «na cekanje» obaveznog srednjoškolskog obrazovanja nimalo ne iznenaduje, kao i izjava na upit ima li državni proracun uopce mogucnost financiranja projekta kojim treba umanjiti broj neobrazovanih Hrvata, a trenutacno ih se broji milijun i pol bez kvalifikacije.

- Sigurno je da obvezna srednja škola zahtijeva sredstva, ali to pitanje ne bih komentirao. Ostavljam nekom drugom da odgovori na to, zakljucio je Šeks.

No, prema tvrdnjama predsjednika Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu «Preporod» Željka Stipica, Vlada ne odustaje od projekta obvezne srednje škole zbog nedostatka financijskih sredstava, vec zbog nedostatka politicke volje, kao i cinjenice da ne prepoznaje važnost ulaganja u obrazovanje. Medutim, tvrdi Stipic, iza toga se krije i «razracunavanje» s Primorcevim nasljedem, jer «Srednja škola za sve» kojom se bivši ministar dicio, tek je jedan u nizu njegovih srušenih projekata.


Podijeli: Facebook Twiter