Vlada odustala od dionice Peliceti - Šijana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Republike Hrvatske izbacila je izgradnju kružnog toka na dva nivoa i rekonstrukciju dionice Stancija Peliceti - Šijana iz programa gradnje 2009.-2012. godine.

Zbog odustajanja od najvažnijeg prometnog zahvata u Puli, koji je bio zacrtan i u programu gradnje 2005.-2008., gradonacelnik Boris Miletic i istarski župan Ivan Jakovcic zatražili su hitan sastanak s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.

- Neugodno smo iznenadeni ovakvom odlukom, pogotovo s obzirom na to da s nama nitko nije kontaktirao. Iznenadenje je i vece jer je izgradnja bila uvrštena u prošli cetverogodišnji program, u nekoliko navrata pricao sam s ministrom Kalmetom i premijerkom Kosor o tome, a u Hrvatskim cestama uskoro ce biti izradena projektna dokumentacija za rekonstrukciju najkriticnije prometne tocke na jugu Poluotoka.

Grad je upravo zbog toga i investirao u proširenje obilaznice, komentirao je odluku gradonacelnik Boris Miletic, koji ce na sastanku s premijerkom tražiti obrazloženje, iako, tvrdi, valjanih argumenata za izbacivanje iz programa nema.

Odluka Vlade stigla je kao grom iz vedra neba buduci da je pokrenuta izrada projektne dokumentacije i vec je ishodena lokacijska dozvola. Na proljece je trebao biti potvrden glavni projekt, odnosno ostvareni preduvjeti za ishodenje gradevinske dozvole.

Navedena dionica i kružni tok na dvije razine trebali su biti glavni ulaz u Pulu koji ne bi, kao dosad, u sezoni bio usko grlo. Zbog ovakve odluke Miletic je zatražio podršku Policijske uprave istarske, Uljanika, Arenaturista, Turisticke zajednice, Gospodarske komore i Istarske županije da bi izgradnju dionice pokušali svim raspoloživim argumentima ipak naknadno uvrstiti u program.

Pula je zapocela projekt proširenja obilaznice prošle godine i dosad u njega uložila 39 milijuna kuna, a isti iznos planiran je u ovogodišnjem proracunu. Dakako, zahvat je poduzet upravo zato jer je bilo ocekivano da ce Hrvatske ceste uskoro rekonstruirati ulazak u grad.


Podijeli: Facebook Twiter