Vlada odobrila 48 mil. kn za referendum o braku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada danas je odobrila izdvajanje 48 milijuna kuna iz proračunske zalihe za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definicija braka.

Referendum će se održati 1. prosinca, na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji" koja je prikupila više od 750 tisuća potpisa potpore za raspisivanje referenduma na kojemu će građani odlučiti hoće li u Ustav ući definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Budući da se radi o aktivnosti za koju Državno izborno povjerenstvo u svom finacijskom planu za ovu godinu nije moglo planirati sredstva, Vlada je danas u tu svrhu odobrila 48 milijuna kuna.

Vlada je odlučila i da s 380 tisuća kuna pomogne Filipinima koje je 8. studenoga pogodio razorni tajfun Haiyan te prouzročio, procjenjuje se, smrt oko deset tisuća ljudi.

Humanitarnu pomoć pružit ćemo i Bugarskoj i to 30 tisuća eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica kojih je u Bugarskoj sve veći broj.

Vlada je donijela i odluku o jediničnom iznosu novčanog poticaja za proizvodnju biogoriva u 2014. godini, pa će tako on iznositi 1,7 kuna po litri biodizela i 0,23 kune po litri bioetanola.

HŽ Cargu Vlada je dala jamstvo za reprogram dugoročnog kredita u ukupnom iznosu nešto većem od 63 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke, a radi učinkovitog provođenja programa restrukturiranja. Time će se produžiti 'grace period' otplate glavnice, tako da prva glavnica dospijeva 31. ožujka iduće godine, a posljednja 31. prosinca 2020.

S obzirom da 31. prosinca istječe odluka Hrvatskoga sabora o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, Vlada je u saborsku proceduru, uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, uputila prijedlog odluke o sudjelovanju hrvatskih vojnika u takvim misijama za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2015.

Do deset pripadnika Oružanih snaga tako bi sudjelovalo u operaciji UNMOGIP u Indiji i Pakistanu, do osam u operaciji MINURSO u Zapadnoj Sahari, do pet pripadnika u operaciji UNIFIL u Libanonu i UNMISS u Južnom Sudanu, te do dva u operaciji UNMIL u Liberiji i UNFICYP na Cipru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter