Vlada odlučuje o povećanju cijena u domovima

Mara i Vladimir Sirotić (D. MEMEDOVIĆ)
Mara i Vladimir Sirotić (D. MEMEDOVIĆ)

Najave da bi cijene smještaja u domovima mogle drastično rasti, zatekle su ravnateljicu pulskog Doma za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" Vesnu Grubišić-Juhas koja jučer nije imala nikakvih saznanja o eventualnom rastu cijena. Tvrdi kako do nje još nije stigla nikakva službena potvrda, a više će znati nakon što Vlada donese novu odluku o decentraliziranim sredstvima za četiri istarska doma (Rovinj, Novigrad, Raša i Pula) čiji je osnivač Županija. Dodala je, kako su ta sredstva za 2014. godinu iznosila 18, 2 milijuna kuna.

Cijene se nisu mijenjale 14 godina

- Krajem mjeseca možemo očekivati da će Vlada donijeti odluku jer ovih je dana usvojen proračun i tek nakon toga Županija će znati s kojim sredstvima raspolaže. Teško mi je u ovom trenutku išta komentirati i širiti paniku jer ja mogu baratati samo službenim informacijama. A sve što znamo, znamo iz medija. Činjenica je da se u medijima svako toliko provlače najave o poskupljenju, no ponavljam nama se još nitko nije obratio, kazala je Grubišić-Juhas.

Po njenim riječima, na temelju Vladine odluke domovi će znati s čime raspolažu, a u slučaju da se od njih traži da povećaju prihode to bi u konačnici značilo da se ipak ide u povećanje cijena smještaja.

- Naši korisnici plaćaju manju cijenu od ekonomske jer se smještaj oko 50 posto pokriva tim decentraliziranim sredstvima. Cijene se kod nas nisu mijenjale punih 14 godina, a njihov raspon ovisi radi li se o smještaju u jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi i koriste li korisnici dodatke koji se formiraju ovisno o usluzi koja im se pruža, odnosno je li osoba funkcionalno ovisna ili samostalna. Svaka Županija određuje svoju politiku skrbi, a Istarska nije išla u povećanje cijena, već su unatrag 14 godina iz županijskog proračuna preuzimali dodatne troškove koje ustanova nje mogla podmiriti. I kada smo otvarali Centar za Alzheimer, Županija je preuzela trošak za zaposlenike, a u taj je projekt ušao i Grad Pula, sve kako bi se umanjila cijena, naglasila je Grubišić-Juhas.

Na pitanje očekuje li ipak poskupljenje, veli da je bilo realno za očekivati da će i u proteklih 14 godina cijene rasti, pa se to ipak nije dogodilo.

Korisnici strahuju od poskupljenja

No čini se da se među korisnicima već proširila priča da će plaćati skuplji smještaj. Neki s kojima smo razgovarali imaju male mirovine, nemaju djecu koja bi im pomagala, pa već sada strahuju što će biti dođe li do poskupljenja. Bračni par Mara i Vladimir Sirotić u domu žive pet godina, a zajedno imaju 4 tisuće kuna penzije. Mjesečno im, kada plate smještaj, ostane džeparac od 360 kuna.

- Nemamo djece, niti bilo kakvu pomoć sa strane. Zasad se pokrivamo od mirovine i možemo plaćati dom ali dođe li do poskupljenja, ne znamo što će biti. Od džeparca sami kupujemo šampone, pjenu za brijanje, pastu za zube, a nekad i kavu. Mjesečno dobijemo dvije role wc-papira pa i to kupujemo sami, kazala nam je Mara.

"Nije mi skupo i penzijom mogu podmiriti troškove smještaja.", kazala nam je Milena Mišević, koja veli da u domu živi "kratko", tek osam godina.

- Već se neko vrijeme može čuti da će cijene rasti, to svi znaju i pitanje je što će biti s onima koji neće moći plaćati i hoće li morati otići. Meni na sreću pomaže kćer, a mjesečno smještaj plaćam 1.748 kuna, kazala je Milena koja veli da u Štigliću ima prijatelje i sigurnost.

Pero Hajduković u domu živi već punih 14 godina.

- Zasad nisam čuo da će poskupjeti, a mislim da je smještaj sada stvarno jeftin. Na sreću od mirovine mogu pokriti sve troškove, no sve ostale usluge pa i šišanje, brijanje, kupanje se dodatno plaćaju. Osoblje u domu je stvarno prekrasno, kazao nam je Pero. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter