Vlada odbila amandman Mirele Holy

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada danas nije prihvatila amandman na prijedlog zakona o zaštiti okoliša kojim SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy traži osnivanje Nacionalne parkovne agencije, a resorni ministar Mihael Zmajlović nakon sjednice izjavio je kako je njegov, kao i stav struke da će se više postići unaprjeđenjem postojećeg sustava.

Zmajlović je izjavio da amandman nije prihvaćen "s obzirom na to da i hrvatska i međunarodna struka ima vrlo snažne argumente kojima se protivi osnivanju takve agencije i nema dokaza niti argumenata da bi to predstavljalo racionalizaciju sustava".

"Dapače, to predstavlja veliki rizik u političkom, financijskom i sociološkom smislu i sigurno bi odgodilo povećanje i poboljšanje efikasnosti upravljanja zaštićenim područjima", ustvrdio je Zmajlović dodavši da se sa stranačkom kolegicom slaže oko ciljeva, odnosno da treba unaprijediti sustav.

Kako je Holy najavila da će izaći iz SDP-a ako Vlada ne usvoji njen amandman, Zmajlović je i danas ponovio da će u razgovoru s njom, na radnom ručku, iznijeti argumente protiv osnivanja agencije. "Smatram da jedan argumentirani razgovor može rezultirati i promjenom mišljenja. Ali, na ucjene naprosto ne možemo pristati i ne možemo funkcionirati na principu ucjena", rekao je. Odbacio je ocjenu stranačke kolegice da Vlada odbijanjem osnivanja Nacionalne agencije krši Plan 21.

"Ne radi se ni o kakvom kršenju Plana 21 i to je provjerljivo. U Planu 21 je jasno navedeno da ćemo raditi na unaprjeđenju i poboljšanju sustava upravljanja zaštićenim prostorima, odnosno nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Na tome radimo, a kako ćemo to učiniti, to je pitanje alata, odnosno sredstva", zaključio je Zmajlović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter