Vlada odbacuje nagađanja o izbjegličkom valu prema Jadranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska vlada u utorak je najoštrije odbacila nagađanja medija, koji se pritom pozivaju na izvore u Vladi, o scenariju prema kojemu bi izbjeglički val mogao krenuti prema Jadranu, ističući da takve dezinformacije mogu samo nanijeti štetu domaćem turizmu i gospodarstvu u cjelini, doznaje se iz službenog priopćenja.

"Vlada Republike Hrvatske najoštrije odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima, a pozivaju se na izvore u Vladi RH, koje insinuiraju kako bi izbjeglički val mogao krenuti prema Jadranu. Oko kretanja migranata zemlje Europske unije ulažu zajedničke napore, kako bi se pronašlo rješenje za migrantsku krizu", piše u priopćenju i ukazuje na štetnost dezinformacija po hrvatsko gospodarstvo, posebice turizam.

"Sve ovakve dezinformacije mogu nanijeti štetu hrvatskom turizmu, koji prema već sadašnjim najavama očekuje rekordan broj turista, kao i hrvatskom gospodarstvu u cjelini te potencijalno mogu biti destimulirajući faktor mogućim investicijama", ističe se u priopćenju.

Hrvatska vlada, dodaje se, aktivno je uključena u procese iznalaženja rješenja migrantske krize o kojoj će razgovarati s ostalim članicama Europske Unije, vodeći računa o sigurnosti i stabilnosti prostora Republike Hrvatske.

Kako prenosi Večernji list, pojedini analitičari i stručnjaci europske graničarske agencije Frontex strahuju da bi zaustavljanje migrantskog vala na grčko-makedonskoj granici moglo skrenuti rutu iz Grčke prema Albaniji odakle bi bili krijumčareni preko Jadranskog mora do Italije, ili bi nastavljali put kopnom prema Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Stožer za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije je u rujnu prošle godine na temelju obavještajnih podataka počeo pripremati bivšu vojarnu na Prevlaci za prihvat izbjeglica. U tadašnjoj su vladi prvo tvrdili da se Prevlaka priprema za mogući prihvat izbjeglica, da bi to poslije demantirali.

Ideja o tome da se migrantski val treba zaustaviti na prelasku iz Grčke u Makedoniju dobiva sve više pobornika u EU, a formalno ju je iznio slovenski premijer Miro Cerar 18. siječnja. Ta je ideja potporu dobila i od Europske komisije.

Večernji list također piše da neslužbeno doznaje da je Cerar "načelno" o pomoći Makedoniji u zaustavljanju migrantskog vala razgovarao i s premijerom Tihomirom Oreškovićem za njihova susreta u Ljubljani. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter