Vlada o autima: Jeftinija ponuda nije bila po propisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Državni ured za javnu nabavu postupio je sukladno rješenjima Državne komisije čije je odluke dužan poštivati kao nadređenog žalbenog tijela, a činjenica da je neka ponuda najjeftinija, ne znači da u svim ostalim segmentima udovoljava propisima javne nabave, odnosno zakonskim uvjetima za valjanost ponude, ističe se u današnjem priopćenju Vlade u vezi s medijskim napisima o nabavi službenih vozila.

Postupak javne nabave strogo je formalan, svaka njegova faza strogo je određena zakonom i ostalim podzakonskim propisima, kojih se svaki naručitelj, pa tako i Državni ured za središnju javnu nabavu mora pridržavati. Kad bi u postupcima javne nabave naručitelj postupao "ad hoc", gledajući samo cijenu, a ne ostale segmente ponude, tek tada bi postupao protivno propisima, ističe se u reakciji Vladine Službe za odnose javnošću na optužbe da je Vlada odbacila 33 milijuna kuna jeftiniju ponudu.

Državni ured za središnju javnu nabavu mora poštovati hrvatske propise tijekom cijelog postupka javne nabave, jer ponuda se ne sastoji samo od cijene, već i, primjerice, dokaza da gospodarski subjekt nije pravomoćno osuđivan za određena kaznena dijela, da je platio porezne dugove, da nije u stečaju, da nije napravio profesionalni propust i sl.

Iz Vlade tvrde da su u jednom dnevnom listu i na nekim portalima objavljeni netočni i neprovjereni podaci o postupku objedinjene javne nabave motornih vozila, u kojem nije prihvaćena ponuda ALD Automotiva koja je bila jeftinija za 33 milijuna kuna.

Odabrana je ponuda Porsche leasinga, a isključena je ponuda ALD Automotive jer nije dostavio valjanu izjavu o nekažnjavanju sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Netočan je navod da se radi o "birokratskom nedostatku", nego o poštivanju Zakona o javnoj nabavi koji je više nego jasan. Naime, tim je zakonom propisano da svaki ponuditelj mora dokazati da mu nije izrečena pravomoćna osuđujuća presuda za kaznena djela decidirano određena člankom 67. st. 1. t. 1., navodi se u pojašnjenju Vlade.

Iz Vlade podsjećaju da je Državni ured za središnju javnu nabavu 14. ožujka prošle godine objavio otvoreni postupak javne nabave motornih vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti, s namjerom sklapanja okvirnog sporazuma. Dostavljene su ponude Porsche leasinga, Zajednice ponuditelja Hypo Alpe-Adria-Leasinga, Unicredit Leasinga Croatia i ostalih te ALD Automotiva.

Isključeni ponuditelj ALD Automotive dostavio je uvjerenje zagrebačkog Općinskog kaznenog suda iz kojeg je proizlazilo da protiv članova Uprave nije potvrđena optužnica niti izrečena nepravomoćna osuđujuća presuda. Međutim, iz toga se ne može zaključiti jesu li gospodarski subjekt i osobe ovlaštene za njegovo zastupanje pravomoćno osuđivani za jedno ili više kaznenih djela.

- Kad bi naručitelj prihvatio takvo uvjerenje, postupio bi, prije svega, suprotno Zakonu o javnoj nabavi, a ujedno se izložio i potencijalnoj opasnosti da zaključi ugovor s ponuditeljem koji je možebitno osuđivan u prošlosti za kaznena djela. Dakle, ne radi se o trivijalnom razlogu, već o ozbiljnom propustu navedenog ponuditelja, naglašavaju u Vladi.

Vlada je reagirala i na dio članka u kojem se spominje postupanje Državnog ureda u postupku javne nabave u grupi 2. u kojoj su ponude dostavili SG Leasing, Zajednica ponuditelja: Hypo Alpe-Adria-Leasing, Unicredit Leasing Croatia i ostali, te Porsche leasing.

Vlada ističe da je Državni ured postupio sukladno rješenjima Državne komisije, čije je odluke dužan poštivati kao nadređenog žalbenog tijela.

U toj grupi odlukom o odabiru 20. lipnja prošle godine odabrana je najpovoljnija ponuda SG Leasinga. Međutim, na tu se odluku žalio Hypo Alpe-Adria-Leasing te ju je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila rješenjem od 7. kolovoza.

Državni ured je, postupajući sukladno nalogu iz rješenja, donio drugu odluku o odabiru kojom je odbijena ponuda SG Leasinga i odabrana ponuda Hypo Alpe-Adria-Leasinga.

Na tu se odluku žalio SG Leasing, no Državna komisija žalbu je odbacila zbog nedostatka pravnog interesa, piše u priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter