Vlada: Nismo trgovali s Adrisom zbog Uljanika

Adris se uključuje u dokapitalizaciju Uljanika (M. MIJOŠEK)
Adris se uključuje u dokapitalizaciju Uljanika (M. MIJOŠEK)

Nismo trgovali s Adrisom, istovjetan je odgovor nekolicine članova Vlade koje smo zapitali što su ponudili toj rovinjskoj kompaniji kako bi se uključila u dokapitalizaciju Uljanika, proces koji je Vladi od iznimnog značaja. Osim privatizacije u pulskom škveru, to ostavlja živom nadu da će uspjeti i privatizacija 3. maja kojeg Vlada planira prodati baš Uljaniku, nakon što postane tvrtka u privatnom vlasništvu.

Nekolicina ministara kazala nam je da su se čak i sami iznenadili, iako su dobro upućeni u proces privatizacije Uljanika, kad su vidjeli vijest o objavi Adrisa da će sudjelovati u dokapitalizaciji.

Znamo da je Adris zainteresiran za ulaganja u energetskom sektoru, turizmu, pa javna je tajna da želi ući i u Croatia osiguranje, ali u Rovinju su uvijek oprezni. Toliko puta se govorilo o njihovom interesu za ovu ili onu kompaniju, ali ništa od toga se nije dogodilo. Zato je ovo iznenađenje, vjerovali vi ili ne, uvjeravao nas je jedan član Vlade.

Njegov kolega otkriva nam da se posljednjih mjeseci komuniciralo s brojnim potencijalnim investitorima u Uljanik, da su ljudi iz sadašnje administracije razgovarali i s predstavnicima mirovinskih fondova i fondova za gospodarsku suradnju, ali tvrdi da nije bilo pokušaja da se s Adrisom dogovori sudjelovanje u dokapitalizaciji. Čude se naši sugovornici zašto nam je teško povjerovati da tvrtka iz profitabilnog duhanskog biznisa iz čistog lokalpatriotizma i želje da sačuva istarsko gospodarstvo ulazi u brodogradnju gdje i u najboljim godinama nema velike zarade. Čine se da su u Vladi odlučili unisono se držati toga da je to bio jedini Adrisov motiv. Na primjedbu da će možda lakše doći do Croatia osiguranja ako Vladi pomognu zatvoriti privatizaciju Uljanika, naši izvori tvrde da o tome nema govora i da će Adris ako se odluči kupiti Croatia osiguranje morati dati "luđački dobru ponudu".

- Imamo već više upita inozemnih kompanija za Croatia osiguranje i nećemo ih ignorirati zbog ovog poteza Adrisa. Pa nama je u interesu privući inozemni kapital u Hrvatsku i Adrisova ponuda morat će biti najbolja ako žele kupiti Croatia osiguranje, tvrdi naš izvor iz Vlade.

Što se tiče moguće blagonaklonosti vlasti kad je u pitanju ulaganje u energetiku, naši izvori napominju da je svako privatno ulaganje u energetiku, gdje slijedi liberalizacija, a pogotovu u proizvodnju, više nego dobrodošlo, pa Adrisu nisu potrebne nikakve velike geste ako se u to želi upustiti.

Na tržištu kapitala ipak su malo sumnjičavi. - Iako sigurno nije riječ o iznosu koji bi utjecao na poslovanje Adrisa kako god ta priča završi, ipak je to iznenađenje, jer su oni dosad izbjegavali i puno sigurnija i profitabilnija ulaganja. Možda si "kupuju" još malo naklonosti u Istri, zaključuje jedan analitičar tržišta kapitala. (Jagoda MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter