Vlada nije provela ni jednu mjeru dogovorenu sa sindikatima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niti jedna od šest mjera što su ih sindikati javnih službi dogovorili s Vladom te pretocili u sporazum potpisan još 13. svibnja nije do danas provedena. Sporazum Vlade i sindikata javnih službi u osnovi je dugorocni dokument o politici placa u sustavu znanosti i obrazovanja, zdravstva, kulture, socijalne skrbi. No, jednim svojim dijelom on govori i o "opcim stvarima", odnosno stvaranju klime za provodenje osmišljene politike placa u zemlji, ali i klime za reforme u javnom sektoru. Medutim, od svibnja, kada je sporazum sa sindikatima parafiran, nakon cega su ga referendumom i prihvatili zaposleni u javnim službama, ništa nije napravljeno da bi se njegove odredbe i ispoštovale.

Vec tri mjeseca, iako to nitko nije primijetio, Hrvatska navodno ima smjernice za provodenje nacionalne politike placa. One su dogovorene na relaciji sindikalnih centrala i Vlade, aklamacijom ih je prihvatilo sindikalno clanstvo organizirano u pet sindikalnih centrala, ali i cijeli niz sindikata koji djeluju samostalno. Problem je samo u jednoj sitnici - nitko ne zna što se u smjernicama za provedbu nacionalne politike placa uopce nalazi. Naprosto ih nema, iako je Vlada pokušala sindikatima prije nekoliko tjedana ponovo pružiti mogucnost razgovora o nekoj vrsti socijalnog sporazuma. Sindikati ga kao mogucnost odbijaju, što zbog politike Vlade, odnosno uvodenja kriznog poreza, a što zbog izostanka dogovora oko uskladivanja Zakona o radu s europskim direktivama. No, u šali ce neki priznati da su smjernice za nacionalnu politiku placa ipak donesene, s malim zakašnjenjem u kolovozu, a svele su se na uvodenje posebnog poreza da bi se od gradana popunila proracunska rupa.

Osim kod smjernica nacionalne politike placa, Vlada je propustila i rok za analizu odredbi svih kolektivnih ugovora u javnim službama. Dakle, sudeci prema dokumentu, od rujna smo upoznati s rezultatima analize tih kolektivnih ugovora ucinjene s ciljem "daljnjeg razgovora o mogucoj kvalitetnijoj i pravicnijoj raspodjeli odredenih prava i sredstava". A umjesto neucinjene analize, vruce ljetne dane izvršna je vlast iskoristila za slanje signala sindikatima javnih, ali i državnih službi neskriveno ih pripremajuci na moguce pokušaje ukidanja prava na placeni prijevoz na posao i s posla jer to državu godišnje košta 1,4 milijarde kuna.

Medu šest dogovorenih poteza je i donošenje jedinstvenog sustava placa, odnosno zakonske izmjene da bi se place u lokalnoj i regionalnoj samoupravi izjednacile s placama u državnoj upravi i javnim službama. Tu se nešto i radi, ali uz ocekivane velike otpore lokalne uprave i samouprave.

Posebna je prica i provedba odgovarajuce politike placa u trgovackim društvima u pretežitom vlasništvu države. Dakle, ona su najprije dobila naredbu za rezanje placa, pa i tamo gdje su kolektivnim ugovorima ugovorene. U tim slucajevima uprave su trebale pristupiti razvrgavanju ugovora i pregovorima sa sindikatima. No, u konacnici se prica svela na sažimanje mase za place i nediranje kolektivnih ugovora.

Za sudjelovanje sindikata u koncipiranju reformi u javnom sektoru još ima vremena, osim ako se reforme ne provode, a da to nitko ne primjecuje. Ima vremena i za izradu registra zaposlenih u javnom sektoru jer je za tu tocku sporazuma rok konac ove godine. No, sindikati nisu zadovoljni i rezignirano tvrde da se ništa od dogovorenog nije napravilo, a i pitanje je kada ce.


Podijeli: Facebook Twiter