Vlada nema 205 milijuna koje duguje seljacima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici udruga poljoprivrednih proizvodaca na današnjem su sastanku s ministrom Petrom Cobankovicem potvrdili da ostaju pri zahtjevima o otkupnoj cijeni pšenice od 1,25 kuna za kilogram i uljane repice od 2,50 kuna te porucili da su, ako predstavnici otkupljivaca i preradivaca na sutrašnjem sastanku s ministrom u Zagrebu ne ponude korektnu i prihvatljivu cijenu, spremni na javne prosvjede blokadom granicnih prijelaza i silosa.

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja ponudilo je danas predstavnicima seljackih udruga povecanje poticaja za pšenicu s 2.250 na 3.000 kuna po hektaru te isplatu razlike u cijeni mlijeka, do tražene cijene od 2,20 kuna, kao mogucnost ublažavanja njihovih problema u proizvodnji.

Na sastanku s predstavnicima udruga poljoprivrednih proizvadaca na ergeli Ivandvor, kod ?akova, ministar Cobankovic je kazao da bi se intervencija od dodatnih 750 kuna poticaja za hektar pšenice isplatila pocetkom rujna, 60 posto punoga poticaja od 2.250 kuna u drugoj polovici rujna i pocetkom listopada, a ostatak od 40 posto u sijecnju 2010. godine.

Rekao je da je rijec o financijskom okviru koji se može realizirati, ali da se, u postojecim gospodarskim okolnostima, nece moci isplatiti ranije obecanih 205 milijuna kuna za ostatak poticaja iz prošle godine, najvecim dijelom za kukuruz.

Predstavnici udruga izrazili su nezadovoljstvo najavom da im dio poticaja ipak nece biti isplacen, ali i vecinom pozdravili napore Ministarstva da im financijskom intervencijom kroz povecanje poticaja za pšenicu pokuša pomoci u prevladavanju poteškoca.

Unatoc zahtjevima udruga da se ocituje o otkupnoj cijeni pšenice, ministar je porucio da Ministarstvo nije institucija koja može odrediti cijenu jer u tržišnom gospodarstvu takvi mehanizmi nisu poznati i cijena je pitanje tržišta.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo istaknuo je da je pšenica strateška kultura te da bi se Ministarstvo trebalo ukljuciti u sustav otkupa te zaštiti proizvodaca otkupom 200.000 tona pšenice.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinaric porucio je da je cijena od 0,80 kuna za kilogram pšenice, s kojom, kako tvrdi, kalkuliraju otkupljivaci, sramotna i nedopustiva.

Predsjednik Hrvatskog seljackog saveza (HSS) Željko Mavrovic pozvao je ministra Cobankovica da otkupljivacima objasni ozbiljnost situacije jer bi, kako tvrdi, mogli izgubiti puno više od nekoliko lipa, s kojima kalkuliraju, buduci da "ljudi više nemaju strpljenja".

"Ako ministar s otkupljivacima ne dogovori poštene i korektne uvjere, imamo alate i instrumente, da se za tu cijenu izborimo sami", porucio je Mavrovic.

Udruge su upozorile predstavnike Ministarstva da imaju saznanja da se vec predana pšenica u velikim kolicinama prodaje i izvozi, iako nije placena, te su pozvale nadležne institucije da to provjere.


Podijeli: Facebook Twiter