Vlada neće glavarinu za HRT

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Način plaćanja HRT pristojbe neće se mijenjati, kazao nam je jučer visoki Vladin izvor. Brza reakcija uslijedila je ni dan nakon što je objavljena nakana Ministarstva kulture da kroz paket medijskih zakona reformira i HRT pristojbu. No, Iz Ministarstva kulture jučer su se oglasili priopćenjem iz kojeg se ne da iščitati bilo kakvo reteriranje u stavovima, ali se da iščitati da Ministarstvo ne misli tek tako odustati.

U pojašnjenju što ga potpisuje glasnogovornica Nataša Petrinjak kaže se da je reforma HRT pristojbe jedna od ključnih tema rasprave o medijskoj politici, koja će biti otvorena do sredine 2013. i od čijeg ishoda ovisi kako će se i kada moguća reforma pristojbe provesti.

Poručuje se da je razlog za pokretanje rasprave potreba da se uspješan model financiranja javnog radija i televizije proširi i na druge medije i medijske sadržaje od javnog interesa, dok je drugi važan razlog taj da se ne može ignorirati učestale prigovore na visinu pristojbe koja dolaze od pučkog pravobranitelja, udruga umirovljenika i nezaposlenih. A onda se ponavlja sve zbog čega se javnost u hipu digla na noge, pa i to da "pristojba više ne bi bila svojevrsni "flat tax", nego da njen iznos ovisi o visini (različitih vrsta) dohotka obveznika, tako da se postojeće porezno opterećenje u odnosu na dohodak, ne povećava". Obaveza plaćanja ne bi više proizlazila iz posjedovanja prijemnika ili kompjutora u domaćinstvu, nego naprosto iz činjenice boravka u Hrvatskoj, opetuju iz Ministarstva. A za razliku od prvotne informacije novost je tek poruka: "Nikako se ne radi ni o kakvom novom porezu koji će opteretiti građane i svaka odluka biti će, dakako, koordinirana s cjelokupnom vladinom politikom".

Kako je na čelu Ministarstva kulture HNS-ov kadar, ministrica Andrea Zlatar, čini se da su se dvije ponajjače stranke vladajuće koalicije odlučile dohvatiti i oko ovog poreza, baš kao što su se nedavno posve razmimoišle gleda uvođenja poreza na nekretnine. No, premda je HNS žestoko digao glas protiv poreza na nekretnine držeći ga poreznim opterećenjem, sada iz HNS-ova ministarstva dolazi projekcija gotovo pa istovjetnog poreznog opterećenja. Navodno je ideja Ministarstva kulture dočekana na nož i u većini drugih Vladinih resora, poglavito ministarstvima što su po novom proračuna ostali bez značajnih sredstava u kojima teško shvaćaju potrebu da se dotira prisavskih 3.000 zaposlenika dok se zdravstvu, ili prosvjeti uzima.

S HRT-a pak poručuju kako u ovome trenutku ne postoji precizan model niti izračuni o tome na koji bi način eventualno bilo izmijenjeno plaćanje pristojbe, te stoga trenutno to ne mogu ni komentirati. (Siniša PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter