Vlada ne zna što ce s mirovinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U službenom dokumentu koji je sama donijela Vlada na jednoj stranici tvrdi da ce vec ove godine donijeti odluku o povecanju izdvajanja u drugi mirovinski stup, a na drugoj istice da su njezini planovi o stabilnosti i dugorocnoj održivosti javnih financija zasnovani upravo na suprotnom - na pretpostavkama da nece biti promjena u obracunu i naplati mirovinskih i zdravstvenih doprinosa.

Kako bi sve bilo u skladu s hrvatskom praksom, Vlada je te dvije oprecne namjere otkrila u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP), dokumentu kojim Europskoj komisiji otkriva što ce na podrucju ekonomije i javnih financija ciniti do 2013. godine.

Osim što bi sedmi po redu hrvatski PEP koji je odaslan u Bruxelles mogao dobro nasmijati europske birokrate, ako ga doista budu citali, on pokazuje da Vlada zapravo nema ideju što uciniti s mirovinskim sustavom nakon 11 intervencija u mirovinsko zakonodavstvo u posljednjih deset godina.

- Programom gospodarskog oporavka predvideno je podizanje stope doprinosa u drugom stupu radi osiguranja primjerenih mirovina za buduce generacije o cemu ce odluka biti donesena tijekom 2011. godine, najavljuje Vlada u poglavlju u kojem je istaknula svoje planove na terenu socijalne sigurnosti. Postupno podizanje stope doprinosa u drugom stupu s prvotnih pet posto bilo je zamišljeno još u prošlom desetljecu, u prvim godinama uvodenja drugog stupa, no veliki troškovi za isplatu mirovina nisu dopuštali da se s 15 posto smanje doprinosi koji se uplacuju u prvi stup, odnosno u fond solidarnosti. Smanjenje doprinosa u prvom stupu za samo jedan posto znacilo bi gubitak više od milijardu kuna godišnje u fondu koji je ionako kratak za 15 milijardi kuna godišnje za isplatu mirovina.

Zato je razumljivo da Vlada u poglavlju u kojem objašnjava na cemu temelji dugorocnu održivost javnih financija istice kako je to uz planirani rast BDP-a do 2013. godine moguce samo uz pretpostavku da «nece doci do promjena u obracunu i naplati doprinosa».

Nekoliko redaka dalje Vlada otkriva da strahuje da ce se prihodi, ako se ubiranje doprinosa i nastavi po sadašnjim pravilima, do 2015. godine ionako smanjiti.

Do 2015. godine smanjit ce se, zbog odlaska u mirovinu, broj radnika koji uplacuju doprinose samo u prvi stup, odnosno onih koji državi daju svih 20 posto mirovinskih doprinosa, a povecat ce udio zaposlenih koji cetvrtinu doprinosa uplacuju u drugi stup. Zbog toga ce prihodi fonda solidarnosti, izracunali su u Vladi, pasti s 5,9 posto BDP-a na 5,6 posto, što bi u sadašnjim uvjetima vec znacilo gubitak od milijardu kuna.

Ne cudi onda što Vlada istice da je uvjet za održivost javnih financija nastavak sadašnjeg obracuna i naplate doprinosa, samo nije jasno zašto u istom dokumentu najavljuje povecanje doprinosa u drugom stupu. Postoje samo dva logicna objašnjenja za takve najave: Vlada ce povecati doprinose u drugom stupu tako što ce povecati mirovinske doprinose na place ili ce u ovoj godini donijeti odluku koja bi se trebala primjenjivati s odgodom. Prvo nije baš vjerojatno jer bi znacilo dodatno poskupljenje troškova rada, a drugo je prilicno besmisleno s obzirom na to da Hrvatsku krajem godine ocekuju izbori. A možda je samo rijec o tome da autori PEP-a nisu previše vodili racuna što obecavaju u tom dokumentu.


Podijeli: Facebook Twiter