Vlada: Ne otvaramo vrata GMO-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ne smatra da su predložene izmjene i dopune Zakona o genetski modificiranim organizmima u suprotnosti s Programom rada Vlade 2009. - 2011. godine. U odgovoru na novinarski upit Ministarstvo navodi «da ne stoje navodi da ce Vlada, suprotno Programu, dozvoliti unošenje GMO-a u prirodu ili bilo koje druge aktivnosti, vec je Vlada kroz prijedlog predmetnog zakona zapocela postupak zakonskog reguliranja GMO-free županija u Republici Hrvatskoj».

Ministarstvo navodi i da regulacija ne znaci dopuštenje za unošenje GMO-a u okoliš, vec upravo obratno, te da su, dok ne postoji zakonska regulativa, otvorene sve mogucnosti, a «zakonskom regulacijom osigurava se svima potrebna zaštita konvencionalnog uzgoja i ekološke poljoprivrede».

Na sjednici Vijeca za GMO, održanoj u utorak, raspravljano je o predloženim izmjenama zakona. Prihvacen je prijedlog da se izradi studija ekonomske isplativosti i socioekonomskog utjecaja GMO-a u Hrvatskoj, a odbijen je onaj da se pitanje koegzistencije klasicnih i GM usjeva izbaci iz zakona.


Podijeli: Facebook Twiter