Vlada mora oporezivati banke i bogate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vlada mora oporezovati banke umjesto da financijski teret krize opet prebacuje na gradane, inace ce dodatno radikalizirati hrvatsko društvo", porucio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribic s konferencije za novinare u ponedjeljak.

"Ako je Hrvatska demokratska država u kojoj vlast skrbi za ekonomske interese vecine gradana, a ne samo za bogatu manjinu, banke se moraju oporezovati jer su i u vrijeme recesije ostvarile visoku dobit od cak pet milijardi kuna godišnje, što je dvije trecine ukupne dobiti cijeloga hrvatskog gospodarstva", naglasio je Ribic.

Samo lani su clanovi uprava i menadžeri u bankama dobili 30 milijuna kuna bonusa, banke su ostvarile rast aktive od 5,38 posto, a prosjecna bruto placa od 12.700 kuna je najveca od svih sektora.

"Ovo je izraziti klasni sukob izmedu rada i kapitala", ustvrdio je Ribic dodavši da na tom pitanju Vlada nema izbora jer treba pokazati kome zapravo pripada Hrvatska - hrvatskim gradanima ili bankama u stranom vlasništvu.

Zbog krize je oporezovane banke u Madarskoj i Velikoj Britaniji, a za iducu godinu takav potez najavljuju Francuska i Njemacka, pri cemu je cak u Madarskoj predsjednik OTP banke podržao oporezivanje kao dugorocni interes banaka.

Ribic je pritom prijetnje iz bankarskih krugova da bi zbog poreza kapital mogao iz hrvatskih banaka pobjeci u inozemstvo ili da bi banke mogle teret prebaciti na leda korisnika ocijenio kao praznu pušku.

"Banke svoju dobit ne mogu tako lako prebaciti u inozemstvo, a takav bi potez u sadašnjim okolnostima bio ravan izdaji, pa bi to Vlada trebala sprijeciti. Daljnje dizanje kamata bi, pak, onemogucilo samim bankama nove plasmane", smatra Ribic.

Vlada i guverener Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski moraju pronaci tehnike i mehanizme za sprecavanje prebacivanja kapitala iz zemlje ili nabijanja lihvarskih kamata gradanima, porucuje Ribic.

Obrušio se i na "Kerbere bankarskih interesa" koje pojedini mediji predstavljaju kao neovisne ekonomiste, a koji svaki pokušaj da se povecaju porezi najbogatijima napadaju kao štetne za cjelokupno gospodarstvo.

"To su ljudi koji imaju 30 godina i place od 30.000 kuna, a brinu iskljucivo o vlastitim interesima", ustvrdio je i dodao da su iz tih krugova redovito napadani svi sindikalni prijedlozi za pravedniju raspodjelu tereta krize, kao što su porez na kapitalnu dobit ili veca porezna stopa na najviše place.

Najavio je da ce sindikati uskoro zatražiti i drasticno oporezivanje bogatog nasljedstva, po uzoru na SAD iz polovice prošlog stoljeca kada je takav porez iznosio cak 70 posto.

Ustvrdio je da ce sindikati biti jedinstveni u zahtjevu za oporezivanje banaka i spremni na citav niz mjera ako Vlada odluci poštedjeti bankare, a dodatno opteretiti gradane.

"Ako se budu dirale place, sigurno cemo ici u štrajk", najavio je Ribic i ponovio da je pitanje "kome uzeti - radu ili kapitalu" prekretnica na kojoj ce se vidjeti karakter hrvatske vlasti.


Podijeli: Facebook Twiter