Vlada: Milanovićev let na Krk bio za službene potrebe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada RH opovrgnula je današnje medijske napise da je premijer Zoran Milanović službeni Vladin zrakoplov koristio za privatni posjet, istaknuvši da je njegov let od Sarajeva do Krka bio unaprijed planiran i odobren na toj relaciji te da je zrakoplov korišten za službene potrebe.

Nakon konzultacija s MUP-om i Direkcijom za korištenje službenih zrakoplova, Vlada je priopćila kako je premijer službenim automobilom putovao u BiH, gdje je posjetio Livno, Tomislavgrad, Ramu, Kupres, Bugono, Gornji Vakuf-Uskoplje i Kraljevu Sutjesku, a iz posjeta se vratio službenim zrakoplovom iz Sarajeva, sletjevši u Zračnu luku Rijeka.

Navela je i da je prosječan trošak sata leta zrakoplova CL-604 3.300 američkih dolara, uključivši gorivo, radove održavanja i potrošne dijelove, rezervne dijelove iz programa održavanja i druge troškove (aerodromske naknade, troškovi preleta, catering), što za jučerašnju razliku u dužini leta od 17 minuta iznosi oko 935 dolara. Naime, let Sarajevo-Zagreb kraći je za dvije minute od leta Sarajevo - Rijeka, dok let s Krka do Zagreba traje 15 minuta.

"S obzirom na to da predsjednik Vlade u BiH nije putovao zrakoplovom već službenim automobilom, troškovi puta samim time su smanjeni, a samo troškovi noćenja i dnevnica za četiri člana posade iznosili bi oko 800 eura. Toliko bi u gruboj procjeni iznosili i troškovi osiguranja trase, prijevoza i njegove pratnje cestovnim putem iz Zagreba na Krk, te je s obzirom na istovjetnost troškova i činjenicu da je predsjednik Vlade štićena osoba, odabrana ova ruta, sukladno provedbenom planu o kojem odlučuje nadležna Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a", ističe se u priopćenju.

Prema podacima Vlade, u prvih šest mjeseci ove godine službeni je zrakoplov korišten za 30 putovanja, odnosno 65 puta - 19 puta za potrebe predsjednika Republike, isto toliko za predsjednika Vlade, 12 puta za potrebe Hrvatskog sabora, četiri za ministricu vanjskih i europskih poslova, tri puta za potrebe servisa i osam puta u medicinske svrhe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter