Vlada mijenja zakone o cestama i željeznicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada će na sutrašnjoj sjednici utvrditi prijedloge izmjena zakona o cestama i o željeznicama, što će omogućiti da se dio sredstava iz cijene goriva za Hrvatske autoceste preusmjeri za željezničku infrastrukturu i dizanje standarda na cestama, najavio je danas ministar financija Slavko Linić.

Linić je to rekao u Hrvatskom saboru, nakon što je dio oporbe zatražio da se dodatno obrazloži zašto je proračunom za 2014. predviđeno da će se prema HŽ-u preusmjeriti 440 milijuna, a Hrvatskim autocestama nešto više od 300 milijuna kuna iz 60 lipa po litri goriva, koje građani plaćaju za autoceste.

"Vlada sutra upućuje prijedlog zakona o cestama i zakona o željeznicama, što znači da je ostala na programu za 2014., a to je koncesioniranje izgrađenih autocesta", objasnio je Linić.

Priznao je da je Vlada "možda učinila pogrešku u rasporedu", odnosno da su ti zakoni Saboru trebali stići prije prijedloga državnog proračuna za iduću godinu. Naglasio je da će Hrvatska s 15 posto morati sudjelovati u sredstvima iz europskih fondova za izgradnju željezničke infrastrukture. "Tih 15 posto na tri milijarde enorman je iznos, koji mi nemamo u proračunu i moramo ga namaknuti iz trošarina", rekao je Linić.

Oporba je i u poslijepodnevnom dijelu rasprave uglavnom kritizirala predloženi proračun.

Krešimir Bubalo (HDSSB) prijedlog je nazvao "konzervativno pesimističnim", a posebno ga brine planirano zaduživanje u idućim godinama. "Ulazimo u vrtlog iz kojeg ćemo se teško izvući ako ne budemo rezali rashodovnu stranu", rekao je Bubalo. Smatra da Vlada povećanjem vlastitih rashoda za 22 posto, a posebno 81-postotnim povećanjem rashoda za korištenje službenih zrakoplova, šalje lošu poruku.

Nezavisna Jadranka Kosor upozorila je da će se proračun vjerojatno mijenjati, zbog procedure prekomjernog deficita. "Dakle, sve je ovo promjenjivo i moguće je novo rezanje, moguće su nove restrikcije, što je razumljivo, jer smo se na to opredijelili kada smo se opredijelili da Hrvatska postane članica Europske unije. Samo, ostaje pitanje kako i hoćemo li moći osigurati sve što znači funkcioniranje države u punom smislu riječi", rekla je Kosor.

Srđan Đurković (HNS) uvjeren je da predloženi proračun otvara prostor za razvoj. Iako ističe da je gotovo 90 posto proračuna unaprijed zadano, naglasio je da su rashodi za subvencije od 6,3 milijarde kuna usmjereni na subvencije u poljoprivredi i željeznicama, da Ministarstvo poduzetništva i obrta skoro dvaput povećava svoj proračun, i da su predviđena veća ulaganja u otoke.

Njegova stranačka kolegica Natalija Martinčević upozorila je, međutim, na neprihvatljivost najavljivanja uvođenja novih poreza bez temeljite pripreme.

"Stalnim spominjanjem novih poreza uvodi se nova nestabilnost u sustav, a prebacivanje odgovornosti na privatne poduzetnike šteti investicijskoj klimi", zaključila je Martinčević. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter