Vlada mijenja zakon o golfu - na gore!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Vlada iz prijedloga novog Zakona o igralištima za golf, predstavljenog krajem prošlog tjedna, izbacila odredbu po kojoj su golf tereni od posebnog interesa za RH, golf nastavlja imati privilegiran status samim time što se investitorima i dalje dozvoljava izvlaštenje zemljišta, kao da je rijec o izgradnji škola, bolnica ili prometnica.

- Izmjene su jednako loše i strucno neutemeljene kao i sam Zakon i još se više udaljavaju od izvornog programa, iako se Vlada na njega poziva. On jasno propisuje da se golf igrališta trebaju graditi prvenstveno na državnom zemljištu. Usto, apsolutni se prioritet daje ukljucivanju i boljem korištenju postojecih objekata, a ne gradnji novih.

Ako je golf u službi punjenja smještajnih kapaciteta i produljenja sezone, onda se trebaju graditi iskljucivo igrališta, a ne vile i apartmani. Drugim rijecima, ocekivani i moguci rezultat provedbe Zakona suprotan je jednom od temeljnih razvojnih odredenja hrvatskog turizma: obnovi i modernizaciji postojecih turistickih kapaciteta, rekao je Velimir Šimicic, nekadašnji pomocnik ministra turizma i autor Programa razvitka golfa.

Na inicijativu Hrvatskog helsinškog odbora on je zajedno s još nekoliko golf strucnjaka jucer uputio Vladi prijedlog vezan uz izmijenjeni zakon tražeci da se izbace sve sporne odredbe te smanji gustoca izgradenosti s 25 na maksimalnih 10 posto.

Jer, objasnio je, dovoljno je da golf igrališta, osim samog terena i pratece infrastrukture, imaju servisnu zgradu, parkiralište i klupsku kucu u sklopu koje eventualno može biti mjesta za ugostiteljsko-turisticke sadržaje kao što su manji hotel, nekoliko apartmana ili depandansa. No, oni trebaju biti namijenjeni iskljucivo iznajmljivanju.

Upozorava da je zakon u sadašnjem obliku u interesu krupnog i najcešce spekulativnog kapitala te s njime povezanih interesnih grupa na svim razinama.

- Stalno se barata podacima da golf investicije stoje od 60 do 100 milijuna eura, ali prava je istina da samo igralište košta tek 5 do 8 milijuna eura. Smatram da bi turisticke tvrtke bile voljne ulagati u golf terene kada bi njima punile vlastite hotelske kapacitete, objašnjava Šimicic. Kao pozitivan primjer ulaganja navodi Maistru i njene golf projekte u Vrsaru i Rovinju, koji se grade bez apartmana. (Maša JERIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter