Vlada kupuje zgradu u Bruxellesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je danas dala suglasnost Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za kupnju nove zgrade u Bruxellesu u kojoj će biti smještena hrvatska misija pri EU.

Riječ je o zgradi površine 4.078 četvornih metara, sa 68 parkirnih mjesta i 58 četvornih metara arhive, a koštat će 11,5 milijuna eura.

Ministrica Vesna Pusić podsjetila je da je odluku o kupnji zgrade za misiju u Bruxellesu Vlada donijela još 2004., ali da od tada nije ništa napravljeno kako bi se pronašla prikladna zgrada. 

Naglasila je da je sadašnji smještaj na nekoliko lokacija u najmu ili zajedničkom vlasništvu neadekvatan, s obzirom da se radi o misiji koja prati sve specijalizirane teme u EU i koja mora osigurati sredstva za pojedine resore. "Da bismo to koristili, moramo biti na licu mjesta, kako se o nama ne bi odlučivalo bez nas", rekla je Pusić.

Vlada je danas, također, otpisala ukupno gotovo 113,5 milijuna kuna potraživanja s osnove kamata prema ukupno sedam tvrtki. Najveći dug, nešto više od 105 milijuna, otpisan je nacionalnom parku Plitvička jezera.

Vlada je prihvatila Tehnički sporazum između ministarstava gospodarstva Hrvatske i Italije o zajedničkoj eksploataciji plina na ležištu Annamaria unutar eksploatacijskog polja Sjeverni Jadran. Nakon provedenih istraživanja, Hrvatskoj će, umjesto sadašnjih 51,5 posto, ubuduće pripadati 43,3 posto ukupno pridobivih rezervi plina s tog ležišta, dok će Italiji pripadati 56,7 posto rezervi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter