Vlada kani prepoloviti mirovine braniteljima iz BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sljedećih godinu dana mogao bi se promijeniti status oko deset posto umirovljenika, od ukupno njih 72 tisuće, koji dobivaju braniteljsku mirovinu.

Riječ je braniteljskim mirovinama što ih dobivaju pripadnici HVO-a iz Bosne i Hercegovine, koji su ratovali na teritoriju te zemlje, ali su u razdoblju od 1997. do 2001. godine dobili potvrdu da su ranjeni na južnom bojištu u Hrvatskoj. Na osnovu toga ostvarili su pravo na braniteljsku mirovinu kao da su bili pripadnici HV-a.

Istovremeno njihovi suborci iz HVO-a, njih gotovo sedam tisuća, dobivaju također mirovinu iz hrvatskog proračuna, ali na osnovu ugovora između Hrvatske i BiH. Po tom ugovoru Hrvatska se obvezala isplaćivati mirovine stradalnicima rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a. Za te ljude ništa se neće promijeniti.

Cilj je države izjednačiti statuse te dvije različite skupine pripadnika HVO-a i isplaćivati im prava na osnovu ugovora Hrvatske i BiH.

Za one koji su ostvarili pravo na mirovinu hrvatskog branitelja, iako ih u registru branitelja nema, promjena bi mogla značiti upola manju mirovinu, jer je plan hrvatskih vlasti da ponovno "otvori" ugovor s BiH i da u njega "ugura" i pripadnike HVO-a koji sada primaju mirovinu hrvatskih branitelja.

Po zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prosječna je braniteljska mirovina oko 5,4 tisuće kuna, dok je prosječna mirovina koju dobivaju pripadnici HVO-a oko 2,8 tisuća kuna. No, Hrvatska neće moći promijeniti status ljudi kojima je prije petnaestak godina dala braniteljsku mirovinu ako se s time ne suglase i vlasti u BiH.

Prvi su neformalni razgovori, potvrđeno nam je iz više izvora, već pokrenuti na razini ministarstava rada Hrvatske i Federacije BiH. (piše J. MARIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter