Vlada je gradanima omca oko vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Od aktualne Vlade više ništa ne možemo ocekivati. Jedino rješenje su izbori i to što prije, to bolje", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik istarskog SDP-a Dino Kozlevac. Naglasio je da su gradani frustrirani zbog lošeg vodenja države i Vladinih antirecesijskih mjera koje nisu polucile rezultate te da loša vladajuca politika iz dana u dan sve više vrijeda gradane.

- Prvo su se gurale glave u pijesak da krize nema, potom nas je potresla unutarnja kriza, da bi sada celnici Svjetske banke obznanili da Hrvatska nije izašla iz recesije te da se samo Kirgistan nalazi iza nas. To je sve posljedica neucinkovitosti Vlade i HDZ-a koji su odgovorni za nefunkcioniranje gospodarstva, rekao je Kozlevac.

Naglasio je da ova Vlada nije ništa poduzela po pitanju decentralizacije, iako se o tome stalno govori, te da su izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak dodatno smanjeni prihodi jedinica lokalne samouprave cime se otežava razvoj opcina i gradova.

Uvjeren je da ce na izborima vlast preuzeti koalicija na celu s SDP-om, no da su svjesni da im nece biti lako u ovako teškoj situaciji u kojoj se nalazi država. Rekao je da ce SDP uskoro detaljnije predstaviti svoj paket gospodarskih mjera te da se vec sada zna da socijalna davanja i place nece dirati.

- Planiramo redefinirati porezni sustav kao i prioritete investicija, a svakako najvažnije je transformirati državnu upravu kako se ne bi dogadalo da centralna vlast prikuplja novac i potom ga dijeli po babi i po stricevima, rekao je Kozlevac.

Potpredsjednica SDP-a Istre Maja Šaric naglasila je da gradovi i opcine ni izdaleka ne dobivaju ono što uplacuju u državni proracun. Po njenim rijecima, Vladine antirecesijske mjere donesene su na teret lokalne samouprave, a u prilog tome je i smanjenje komunalne naknade i spomenicke rente.

- Krajnje je vrijeme da se država odrekne upravljanja novcem koji pripada gradovima i opcinama, naglasila je Šaric.

Potpredsjednik županijskog SDP-a Denis Kontošic ustvrdio je da zbog centraliziranog sustava država neprekidno predstavlja omcu oko vrata lokalnoj samoupravi, naglasivši da se SDP zalaže za fiskalnu decentralizaciju i spuštanje razine upravljackih funkcija, što se, tvrdi dosad nije provelo.

Tajnik županijske organizacije Vedran Grubišic podsjetio je da je Istarska županija prva uvela antirecesijske mjere i rekao da decentraliziranim sustavom upravljanja treba onima koji dobro posluju davati poticaje i sredstva za daljnji razvoj, a slabije razvijenima pomoci da smanje rizike.

- Županija putem razvojne strategije za razdoblje od 2011. do 2013. godine planira smanjiti broj nezaposlenih, a s obzirom na to da je medu nezaposlenima najviše onih sa završenom osnovnom školom, nužno je njihovo dodatno educiranje i usavršavanje, zakljucio je Grubišic.


Podijeli: Facebook Twiter