Vlada je dobro pocela, sad se cekaju pravi potezi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najzanimljiviji i najposjeceniji panel poslovnog dijela Windays konferencije bio je posvecen dosadašnjem radu Vlade RH i njenoj sposobnosti da se nosi s problemima te pocne s njihovim rješavanjem. O tome su raspravljali celnici Podravke Zvonimir Mršic, HT-a Ivica Mudrinic, PBZ-a Božo Prka i Microsofta Ivan Vidakovic.

Sva cetvorica su se složila da je Vlada prekidom s populizmom, kresanjem proracuna, smanjivanjem nelikvidnosti i poreznog opterecenja te ocuvanjem kreditnog rejtinga dobro pocela, ali sada se ocekuju daljnji potezi, za koji je potrebna dugorocna strategija. Ona je vec izradena, ali HDZ-ova Vlada nije imala odlucnosti za njenu provedbu, vec je poput prethodnih podilazila biracima.

Vidakovic je istaknuo da nam prepreka ne smije biti to što smo mali, jer medu deset najuspješnijih zemalja svijeta pet je malih. Prosperitet se ipak ne može graditi kada je od 4,3 milijuna stanovnika samo 1,35 milijuna zaposlenih, a 2 milijuna ovisi o državi.

Najveci dio našeg deficita potjece od olako podijeljenih mirovina rekao je Božidar Prka. Država za mirovine godišnje odvaja 36 do 37 milijardi kuna, a u mirovinski fond ubire tek 17 milijardi pa smo samo na toj stavci u minusu 20 milijardi. Najporaznije je da je samo 18 posto umirovljenika ostvarilo puni radni staž, a sve su drugo invalidske mirovine i one stecene posebnim pravima.

U prosjeku domaceg BDP-a, koji iznosi 10 do 12 tisuca eura, Zagreb strši s više od 20 tisuca, a Slavonija doseže tek šest tisuca. Rezultat je pražnjenje naše žitnice i drugih dijelova Hrvatske te sve veci pritisak na Zagreb. Zato predlaže decentralizaciju Hrvatske, koja je nakon Grcke najcentraliziranija država. Po njegovom bi prijedlogu u Zagrebu ostala tek ministarstva financija, vanjskih i unutrašnjih poslova te financija, a svi ostali trebaju se preseliti u druge centre i tako poceti njihovo oživljavanje.

Mudrinic je tako rekao da je uz dosadašnje mjere nužno da Vlada stvori uvjete za investicije privatnog sektora iz zemlje i inozemstva, ali ne samo infrastrukturne, vec i one proizvodne, koje jedino mogu pokrenuti zemlju u pravom smjeru. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter